بزرگداشت احمد خرم وزیر اسبق راه و ترابری و از چهره های تاثیر گذار در امور عمرانی و مهندسی کشور، در تاریخ 24 بهمن ماه امسال برگزار می شود.
بر اساس اطلاعاتی که وب سایت سازمان نظام مهندسی ساختمان در مورد خرم منتشر کرده، سوابق تحصیلی و فعالیت شغلی و حرفه ای به شرح زیر است:
احمد خرم متولد ۱۳۲۸ فارغ التحصیل دانشکده فنی دانشگاه تبریز است.
کارشناسی عمران- دانشگاه تبریز (1358)
سوابق شغلی و حرفه ای:
- عضو کمیته انقلاب اسلامی از سال 1357 تا 1358.
- عضو شورای فرماندهی سپاه پاسداران آذربایجان شرقی از از سال 1358 تا 1359.
- دبیر شورای ستاد انقلاب فرهنگی و عضو شورای عالی نظارت بر دانشگاه ها از سال 1359 تا 1363.
- عضو شورایعالی نظارت و ارزیابی دانشگاه های کشور از سال 1359 تا 1363.
- معاون عمرانی و معاون برنامه ریزی استانداری هرمزگان و معاون سیاسی استانداری بوشهر ازسال 1364 تا 1365.
- استاندار هرمزگان از سال 1366 تا 1371.
- استاندار همدان از سال 1371 تا 1376.
- استاندارخوزستان از سال 1376 تا 1377.
- معاون امور عمرانی وزارت کشور از سال 1377 تا 1380.
- وزیر راه و ترابری از سال 1380 تا 1383.
- مشاور رئیس جمهور از سال 1383 تا 1384 (تا قبل از بازنشستگی).
- فعالیت در بخش خصوصی از سال 1384 تا 1399:
- رئیس هیأت مدیره شرکت پاسارگاد سبک سازه، فعال در تولید قطعات بتن سبک و ساختمان سازی.
- مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت کیمیا آفرینان پاسارگاد فعال در زمینه راه و ساختمان.
- رئیس هیئت مدیره شرکت سامان گزار، فعال در زمینه ساختمان.
- عضو هیئت مدیره منطقه آزاد چابهار.
- رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی تولید کنندگان و فن آوران ساختمانی.
- رئیس هیئت مدیره و عضو هیئت مدیره شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان.
- رئیس هیئت مدیره و رئیس انجمن انبوه سازان مسکن تهران.
- نایب رئیس هیئت اجرایی در شورای هماهنگی تشکل های مهندسی.
- عضو شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان کشور، دوره هفتم.
- هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، دوره هفتم و هشتم.
- رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران درسال 1397.
- رئیس سازمان و عضو شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور دوره هشتم.
قرار است به پاس زحمات احمد خرم وزیر اسبق راه و ترابری و از چهره های تاثیر گذار در امور عمرانی و مهندسی کشور، مراسم بزرگداشتی در تاریخ 24 بهمن ماه امسال برگزار شود.
برای برگزاری آیین نکوداشت احمد خرم ستادی نیز تشکیل و مقرر شده است در روز بزرگداشت، علاوه بر سخنرانی و ... از کتاب وی نیز رونمایی شود.
زمان برگزاری این مراسم ۲۴ بهمن و مصادف با شب تولد وی اعلام شده است.
به گزارش تین نیوز، برگزار کنندگان آیین نکوداشت احمد خرم، این اقدام را فرصتی می دانند تا بدین ترتیب « اصالت و جوانمردی خانوادگی او، سابقه مبارزاتی در جهت آزادی و استقلال کشور، شجاعت و صراحت لهجه وی در بیان واقعیات و نیاز و مصلحت کشور، همت عالی در جهت توسعه همه جانبه، سلیقه و زیبایی شناسی برای ارائه تصویر جذاب از هندسه و معماری و سلامت و پاکدستی در عرصه مدیریت و لطافت و لبخند فراوان او در مسیر رفتار سازمانی» مورد گفتگو قرار گیرد.
میرطاهر موسوی نماینده دوره ششم مجلس شورا از کرج در خصوص برگزاری این بزرگداشت، پیامی در گروهی که به همین دلیل در شبکه های اجتماعی تشکیل شده، منتشر کرد و نوشت: پاسداشت خدمات و توانایی های نیروی انسانی جامعه و به ویژه انسان های خلاق و تاثیرگذار ازضروریات و مقدمات توسعه کشور است. از جمله امتیازات جناب آقای مهندس خرم این است که از معدود مدیران کشور هستند که رده های مدیریتی را اصطلاحا از سربازی تا ژنرالی با اتکا به خویش و البته لطف الهی فارغ از رانت و روابط عشیره ای قدرت طی کرده اند. مهندس خرم مدیری هوشمند، اخلاقی، عملگرا و مسئله حل کن هستند و نه مسئله گوی صرف.در دوره وزارت راه علیرغم اقدامات مفید و جسارت های ارزشمند مدیریتی، بیشترین ناسپاسی و بی اخلاقی را در مجلس هفتم متحمل و کشور از وجود وزیری مقتدر محروم شد. خوشحال هستیم که کشور کماکان از افکار بلند ایشان می تواند بهره مند باشد. آرزوی طول عمر باعزت افزون برای مهندس خرم ارجمند دارم.
در ادامه چند پیام دیگر که در همین گروه منتشر شده آمده است:
محمد ستاری فر: مهندس احمد خرم را حسب دانش، تخصص، خردمندی، تعلق خاطر به سربلندی کشور و مردم، پاک دستی، صدق و صفا، از خود گذشتگی، ارزش مداری... که در طی چند دهه خدمت در مسئولیت های خطیر و گسترده ای که در کشور در فکر و اندیشه و در عمل و در خدمت از خود داشتند،باید او را یک سرمایه با ارزش برای کشور قلمداد کرد. او عاشق این مزر و بوم و سربلندی آن را همیشه در ذهن، روح و روان خود داشته و دارد،انجام وظایف در مقام های استانداری های خوزستان، هرمزگان، همدان و وزرات راه و ترابری و....،را برای خود افتخاری در خدمت به این مزر و بوم را در کار نامه خود دارد.
بی شک احمد خرم با این کارنامه بس با ارزش و ویژه از خدمت که برای خود از جوانی تا بدین روزگار برای خود ساخته است، باید به این کارنامه گفت *مهندس احمد خرم* ، یک *سرمایه با ارزش برای ایران و ایرانیان بوده و هستند*، باید او را پاسداشت، تکریم کرد و به خدمات او تعظیم کرد.
احمد خرم، سرمایه ای است که باید ایرانیان او را بیشتر شناخته و پاسداشت این سرمایه انسانی گرانبها را به عنوان یک ذخیره سرمایه انسانی برای رشد، توسعه و سربلندی ایران را در سر داشته باشند.
در طی دوره سال های 80 تا 83 بنا به رسالتی که در سازمان برنامه برای خود و همکاران در سازمان برنامه قائل بودیم و تعامل بسیار ویژه ای که جناب مهندس احمد خرم با سازمان برنامه بر پا کرده بودند، اهمیت ویژه ای را برای پیشران توسعه کشور، یعنی توجه همه جانبه به حوزه راه و ترابری و حمل و نقل کشور و توجه به ارتقای جایگاه کشور در منزلتگاه منطقه ای و جهانی شدن از طریق اهتمام ویژه به کریدور های شمال به جنوب و شرق به غرب و......سرلوحه کار های سازمان برنامه و دولت قرار گرفت.
بر اساس این تعامل همه جانبه بین وزارت راه و سازمان برنامه بود که اعتبارات بخش وزارت راه و ترابری در طی سه سال به شکل بسیار ویژه ای به چند برابر افزایش پیدا کرد، از جمله اعتبار فرودگاه امام از 3 میلیارد تومان در سال، فقط در نیمه دوم سال 80 به بیش از 100 میلیارد تومان و در سال های بعد با تزریق چند صد میلیارد تومان و انجام کار عملیاتی همه جانبه برای ان موجب افتتاح فاز اول آن در سال 83 فراهم شد، نقش مهندس خرم در این کار و افتتاح فاز اول و تلاش برای راه اندازی فاز های دوم و سوم و آن بسیار ستودنی است.
مهندس احمد خرم عزیز، علاوه بر بر ویژگی های تحسین برانگیز فکری، تخصصی، اجرایی و عملیاتی که دارا بودند، از ویزگی دیگری برخوردار بودند، آن هم برخورداری از اخلاق بسیار حسنه در تعامل ها و بردباری قابل تحسین در میدان های سخت و بعضا آزار دهنده، در بسیاری مواقع در زمان های دلتنگی ها و خستگی ها و ناامیدی ها.. در دولت شوخ طبعی های او حکم پاد زهری را داشت که ناامیدی ها در دولت نهم را به شادی و حرکت و امید تبدیل می کرد.
نمی توان از ارزش های که سرمایه با ارزش و گرانقدر همچون مهندس احمد خرم، برای کشور داشت در این نوشته کوتاه، برای او داشت و قدردان او بود.
فقط ارزو دارم برای سلامتی او، برای او و خانواده اش همه نیکی ها، شادی ها، خوبی ها، سربلندی ها توام با آرامش و آسایش و سلامتی ارزومندم،در گرایان این دعا را برای او دارم:
خدایا به عزیزمان مهندس احمد خرم صد عمر درازش ده/ نازش ده، نازش ده/ فخرش ده،فخرش ده/تا فخر بود، ما را
علیرضا غلامی: جلسه ای که برایم پر از پند و اندرز بود؛
آقای مهندس محمدرضا باهنر بنا به ملاحظاتی، بانی تشکیل جلسه ای بین آقای مهندس خرم و تعدادی از نمایندگان فعال برای استیضاح ایشان (نظیر الیاس نادران، محمد دهقان و ...) شد. اینجانب در جلسه مذکور توفیق حضور داشتم و در پایان جلسه مبهوت از تجمیع این حد از خصایص ارزشمند در یک مدیر ارشد، تا ساعت ها به فکر فرو رفته بودم. شاید برای برخی جالب باشد که بدانند در آن جلسه چه گذشت، فعلاً قصد بیان جزئیات مذاکرات را ندارم ولی باید اعتراف کنم با اینکه سابقه آشنایی بنده با آقای مهندس خرم در آن زمان بیش از بیست سال بود و مکرراً مشمول محبت ایشان بوده ام، از آن تاریخ تا پایان عمرم برای خلق این صحنه توسط ایشان و فراهم شدن امکان حضورم در جلسه یادشده، خودم را مدیون ایشان میدانم.
در آن جلسه از نزدیک شاهد آن بودم که آقای مهندس خرم برای تداوم حضورش در پست وزارت حاضر نیست به اصول و اعتقادی بی اعتناء باشد، دیدم که حاضر نیست که برای ماندنش دست به توافقی بزند که به حرمت یکی از همکارانش لطمه وارد شود، دیدم که در مسیر پایبندی به ارزشها، نگران محدودیت ها و مضایقی که بعد از دوران وزارت برایش ایجاد خواهند کرد نیست، دیدم که آرزوی مشاهده یک سر سوزن، نرمش را به دل نمایندگان مخالف (حاضر در جلسه) گذاشت و هیچیک از خواسته های به ظاهر کوچک ولی ناروای مطرح شده را نپذیرفت، دیدم که با چه شجاعت و استدلال فنی، مدیریتی، قانونی و ... پاسخ تمام اعتراضات و اشکالات را با صراحت مطرح نمود.
در پایان جلسه مذکور هم در حالیکه نمایندگان در صندلی خود میخکوب شده بودند، جلسه را ترک کرد. آقای مهندس باهنر مکرر تا رسیدن به آسانسور آقای مهندس خرم را مشایعت می کرد و چندین بار گفت: "احمد آقا اگر کوتاه بیائید این موضوع جمع می شود"، ولی جواب آقای مهندس خرم با این جمله که به من فرمودند "متن پاسخ به استیضاح را آماده کنید" نظر نهایی خود را به نمایندگان مجلس اعلام کردند.
عرب زاده: سلام و تشکر بابت برگزاری مراسم بزرگداشت چهره های خدوم و تاثیرگذار در عرصه های مختلف خدمتگذاری به مردم خوب ایران. آنچه که بیش از همه در خاطرات از جناب مهندس خرم به یاد دارم، خدمت بزرگ ایشان در اتمام فاز یک فرودگاه بین المللی امام خمینی و افتتاح پروازهای این فرودگاه است. البته و متاسفانه تلاش ایشان برای شروع عملیاتی فازهای بعدی این فرودگاه در زمان ایشان به فرجام نرسیده و با استیضاح سیاسی و برکناری ایشان و تاخیر در اجرای فازهای بعدی این پروژه، فرصت بزرگی را از کشور گرفت و فرودگاه امارات بعنوان هاب منطقه، جایگزین فرودگاه امام خمینی شد. به همین بهانه، بخش هایی از مصاحبه ایشان در مورد جریانات و حوادث عجیب و غریب افتتاحیه این فرودگاه و جریانات بعدی را خدمت شما عزیزان تقدیم می کنم. ماجرای افتتاح فرودگاه امام چرا اینقدر پیچیده شد؟
آقای خرم برای ما بگویید چرا از پروژهای که باید افتخار یک ملت باشد، این همه خاطره تلخ به جا مانده؟
قصه فرودگاه امام طولانی و دلایل زمینگیر کردن آن بسیار بود. نخستین مسئله ما با بخشی از نهاد بزرگی بود که برای ما چالش درست میکرد. آنها از من خواسته بودند 2هزار هکتار از زمینهای فرودگاه را رایگان در اختیارشان بگذارم که در آن پایگاه هوایی تاسیس کنند. من با این درخواست مخالفت کردم.
برای این مخالفت چه دلیلی ارائه کردید؟
امریه. امریهای که فرماندهی کلقوا صادر کرده بودند: فرودگاه امام، یک فرودگاه غیرنظامی است. ما اصلا حق نداشتیم پایگاه نظامی در این فرودگاه راهاندازی کنیم.
از روز افتتاح فرودگاه برایمان بگویید. جایی گفته بودید که هر بلایی میشد در آن روز سر شما آوردند. آن روز به شما چه گذشت؟
صبح روز افتتاح فرودگاه هواپیمای اماراتی آمد. آقایان که احساس خطر کرده بودند، باند فرودگاه را با لندکروز و... مسدود کرده بودند. هواپیمای اماراتی 3-2 دور در آسمان فرودگاه زد اما نتوانست بنشیند. من خودم در برج مراقبت فرودگاه بودم. رفتم خواهش و تمنا کردم. گفتم آبروی ملیمان میرود. آنقدر گفتم تا راضی شدند. باند را تخلیه کردند و هواپیما نشست. حالا هواپیما میخواست به سمت پارکینگ برود و راهش را از جلو بسته بودند. دوباره به التماس افتادیم.گفتیم هواپیما اماراتی است. آبرویمان در سطح بینالمللی میرود. بعد از نیمساعت خواهش و تمنا راه ورود به پارکینگ باز شد. ماجرا اینجا تمام نشد. بعد از این عدهای به در خروجی هواپیما چسبیدند و نگذاشتند مسافران پیاده شوند. و دوباره این من بودم و 20دقیقه دیگر خواهش و تمنا.
و عصر آن روز چه شد؟
قرار بود هواپیمای جمهوری اسلامی از دبی به تهران بیاید. هواپیما به فرودگاه که رسید یک فانتوم و یک میگ ۲۹ بالای سر این هواپیما رفتند. من در برج مراقبت بودم. خلبان با من تماس گرفت و گفت جنگندهها به من اعلام کردند اگر 30ثانیه دیگر به پرواز ادامه دهی، شلیک میکنیم. چه کنم؟ به خلبان گفتم برود اصفهان و در فرودگاه آنجا فرود بیاید. 2هواپیمای نظامی هم تا اصفهان این هواپیما را اسکورت کردند.
این داستان بی پایان کسانی است که قصد دارند بدون باج دهی به اصحاب قدرت، به خدمت کشور و مردم درآیند.
قارونی نیک: خداوند ایشان را حفظ کند و سلامتی عنایت فرماید. یکی از خوشفکر ترین و پاکدست ترین مدیرانی است که تا کنون دیده ام. خاطره ای از ایشان در روز افتتاح تونل بازسازی شده کندوان در زمستان ۸۱ به یاد دارم. بنده در آن زمان معاون ایشان و رییس مرکز تحقیقات و آموزش بودم. ایشان بخاطر کف سازی بتنی که به نظرشان خوب اجرا نشده بود حاضر به افتتاح نبودند. با اصرار پلیس راه و پیمانکار، ایشان گفتند باید خودم امتحان کنم. یک نیسان آبی عبوری را متوقف کردند و خودشان بعنوان راننده و بنده در رکاب ایشان سوار شدیم و یکبار تا انتهای تونل و برگشت رانندگی کردند و در حال حرکت به کارهای خوبی که در تونل انجام شده بود و البته به تکانهایی که ماشین داشت اشاره میکردند و زیر لب چیزهایی میگفتند که حاکی از عدم رضایتشان فقط از کفسازی راه بود. کاری ندارم که با اصرار پلیس راه و اعلام خطرات عبور ماشینها از گردنه برفگیر، با توجه به اینکه بقیه عملیات بازسازی تونل به نحو مطلوبی انجام شده بود، بالاخره با سلام و صلوات نیوجرسیهای جلوی تونل را برداشتند و صف طویل ماشینهایی که منتظر عبور از تونل بودند با تشکر از ایشان و پلیس راه به داخل تونل هدایت شدند و ایشان از مسئولین وقت وزارت راه قول گرفتند مسئله بتن کف را با لایه ای از آسفالت پلیمری (اگر اشتباه نکرده باشم) در تابستان اینده اش ترمیم کنند.
خداوند به ایشان عمر با عزت عنایت کند.
عقیل قدیم: طبق آمارها بعد از انقلاب و احتمالا در تاریخ روسازی کشور، بیشترین کارخانجات آسفالت در زمان این بزرگوار در جای جای کشور نصب شده و بیشترین مقدار آسفالت اجرا شده در زمان وزارت مهندس خرم به میزان حدود ۳۲ میلیون تن در یک سال می باشد.البته خدمات ارزنده دیگر ایشان نیز به مرور احتمالا توسط سایر عزیزان اعلام خواهد شد.
ناصر نصیری: مهندس خرم در دوره هفتم مجلس با اغراض سیاسی و در مخالفت با افتتاح فرودگاه امام خمینی استیضاح شدند. مواضع دلسوزانه و دفاع شجاعانه ایشان و مطالبی که در جمع های نمایندگان مطرح می کردند برایم بسیار جالب بود به میزان تعهد و علاقه ایشان به میهن عزیز پی بردم و مرید ایشان شدم. از خدای متعال صحت و سلامتی کامل برای ایشان می طلبم.
سیدشهاب الدین چاوشی: بی تعارف باید گفت احمد خرم یکی از مدیران شایسته و در تراز میهن اسلامی است. سوابق درخشان مبارزاتی و رفتارهای آمیخته به حکمت و مدارایش زبانزد خاص و عام است. بیشتر هم دوره های دانشگاهی او را پیشکسوت و مرشد خود می دانند. در دوره ای که افتخار شاگردی ایشان را در بوشهر داشتم از او درس های اخلاقی زیادی آموختم. او با آیات قرآن و کلام ائمه ونهج البلاغه آشنایی عمیقی داشت. روزی یکی از نمایندگان مجلس علیه اینجانب که در شهرهای قلمروی مسئولیت مهندس خرم فرماندار بودم، در مجلس در نطق پیش از دستور اتهامات ناروایی را منسوب کرد و مخالفان را علیه من بسیج کرده بود! وقتی به دادسرای عمومی تهران با توصیه ایشان و معاون پارلمانی وقت وزارت کشور شکایت و پیگیری مستمر کردم، دادسرا نماینده ذی نفوذ مذکور را که سالها در کسوت قضاوت بود و عضو کمسیون حقوقی مجلس! مکرر احضار و تهدید به جلب کرد که با توصیه موکد رئیس وقت مجلس، مرحوم هاشمی رفسنجانی که رضوان خدا بر او باد، مقرر شد در دادسرا حاضر و پاسخگو باشد.در این اثنا برخی نمایندگان و علما وساطت کردند و جلسه ای تشکیل دادند تا شکایت پس گرفته شود و حرمت نماینده مجلس که پدر دو شهید و روحانی بود، حفظ شود! وقتی موضوع را با آقای مهندس خرم مشورت کردم و متن انصراف خود را ازشکایت برایش خواندم، استقبال کرد و گفت متن مفصلی را که با توجه به ندامت و اعتذار نماینده مذکور تهیه شده بود، کنار بگذارم و به یک جمله اکتفا کنم تا از رهگذر این درگیری طولانی فرساینده چیزی برای آخرت خود به دست آورم و آن جمله این بود بنویس« ازحق خود برای رضای خداوند و به حرمت خون دو شهیدش گذشتم!» . این درس اخلاقی را بارها در کلاس های مبانی سیاست برای دانشجویان ارائه کردم و همواره این خاطره نه چندان زیبا که خرم آن را به زیبایی آراست برای من و دوستانم ماندگار شد. خداوند از تقصیرات کسانی که کشور را از مدیریت علمی و اخلاقی او محروم کردند و با صحنه سازی و باند بازی این مدیر پاکدست و خلاق و اسوه را از مقام وزارت راه استیضاح و کنار گذاشتند، خواهد گذشت؟! کسانی که صلاحیت انسان نخبه و مدیر دانشمند و توانمندی چون احمد خرم را حتی برای نظام مهندسی که منصبی انتخابی بود احراز نکردند و جامعه را در اوج دانایی و تجربه و تسلط فکری و اشراف بر امور از خدمات صادقانه او محروم کردند، امیدوارم در یشگاه خداوند عالم و وجدان خویش پاسخی بر عمل خویش بیابند!
مهندس احمد خرم مصداقی بارز وبی مناقشه از یک رجل سیاسی ومذهبی است، هرکسی از زاویه ی دید و تخصص خود ازاو خاطره ای ذکر میکند، اما به عنوان یک معلم علوم سیاسی شهادت میدهم او را مردی سیاستمدار و درعین حال مذهبی و پای بند به اصول اخلاقی وانسانی یافتم. در روابط انسانی و عاطفی و خیرخواهی برای بندگان خدا کمتر مدیری رابه رقت قلب او دیدم، انصاف و صداقت ویکرنگی و صراحت در بیان حق با رعایت حرمت اشخاص در عین شوخ طبعی از خصوصیات برجسته ی اخلاقی اوست. و براستی مصداق مومنانی است که حزنش در دل و نشاطش در چهره و ظاهرش هست. خداوند اورا سلامتی و عافیت بخشد و از نعمت وجودش ایران را بهره مند سازد.
آقای خرم زمان کوتاهی معاونت سیاسی استانداری بوشهر را برعهده داشت در دفاع از ارزشهای اصیل انقلاب و حمایت از مدیران و نیروهای پرتلاش و سالم خاطره های شیرین و گرانقدری در آن دیار باقی گذاشت. او هرجلسه ای سخنی از کلام معصومین را به فرمانداران توضیح و تبیین می کرد و از چاپلوسی افراد بخدا پناه می برد و براستی پس از شهادت ابوالحسن آل اسحق و حمید سلیمی کسی را در اخلاص و مردمداری او سراغ نیافتیم. او سنگ صبور بسیاری از نیروهای انقلاب و دغدغه های آنان بود. حشر و نشر با او نعمتی برای دوستانش بود که قریب نیم قرن گذشته از او فراوان آموخته اند. خداوند اورا شفا دهد و با نیکان محشور بدارد.
الحق مهندس خرم مدیری جامع الاطراف وحساس و پیگیر در همه مسئولیت های محوله و اهل ابتکار و یافتن راه کارها بود و فکری باز وگره گشا در حل معضلات داشت.
سیدمحمد سمیعی کاشی: در دوره صدارت جناب آقای مهندس خرم در وزارت راه و ترابری اینجانب مدیرکل برنامه ریزی و تلفیق بودجه وزارت راه بودم. مهندس خرم در همه امور اعم از پرسنلی و بودجه و پروژه ها و وتقویت علمی پرسنل وسایر موارد برای اداره و مدیریت بهینه وزارتخانه حساسیت خاصی بخرج میدادند و شخصا پیگیری می کردند. من در اینجا به چند مواردی که در حوزه کاری اینجانب بوده اشاره می کنم. در خصوص تامین بودجه کافی و تخصیص ها شخصا به کمک اینجانب می آمدند و در پایان ساعات اداری و یا پنج شنبه ها با هماهنگی قبلی با آقای ستاریفر رئیس سازمان برنامه ، به اتفاق به سازمان میرفتیم ، بطوریکه در دوره صدارت ایشان هر ساله وزارت راه در اخذ تخصیص اعتبارات بین دستگاه های اجرایی رتبه نخست را داشته است.
با تاکید مجدانه و مساعدت ایشان و پیگیری اینجانب ما توانستیم مرکز تحقیقات وزارت راه را ارتقاء و پژوهشکده حمل و نقل با ردیف اعتباری مستقل ایجاد کنیم، که توسط وزرای بعدی به مرکز تحقیقات تقلیل داده شد.
ایشان به شدت پیگیر کمک به تعاونی مسکن وزارت راه بوده تا نهایتا ما توانستیم با استفاده از قانون اعتبارات خارج از شمول کمک مناسبی برای زمین های پردیس تعاونی مسکن بعمل آوریم تا تعداد زیادی از پرسنل وزارتخانه صاحب زمین مسکونی در آنجا بشوند.
ایشان هر چند وقت شخصا جلسه ای سه نفره با حضور اینجانب و ذیحساب طرح های عمرانی برگزار و مشکلات اعتباری و تخصیص پروژه ها را بررسی و مدیریت می کرد.
در خصوص حمل بار و مسافر به خصوص بار ترانزیت مرتبا گزارش می گرفت و برای رفع موانع دستور های لازم می داد.
ایشان اولین وزیری بودکه بفکر خرید و وارد کردن دستگاه TBM توسط پیمانکاران وزارت راه از طریق تامین وام ارزی برای پیمانکاران شدند.
در هر حال هدف از بیان مطالب بالا اینست که ایشان در همه امور وزارتخانه حساس بوده و شخصا پیگیری می کرد.
علی نیا: من دوسال افتخار همکاری با جناب آقای مهندس خرم را در شورای مرکزی نظام مهندسی کشور داشتم. باید عرض کنم اگر نبود اختلافات ازسر لجبازی اعضای شورا و شرایط سخت کرونایی مطمئنا این عزیز برای اولین بار موضوعاتی را به سرانجام میرسوند که از خواسته های اصلی جامعه مهندسی کشور بود مثل اجرایی کردن مبحث ۲۲(تعمیر و نگهداری) و مبحث ۱۹(انرژی) که امروز مسئله ناترازی انرژی یکی از مهمترین چالش های کشور هست و راه اندازی صندوق مشترک استان ها بود که منجر به درآمد پایدار سازمان ها میشد(درحال حاضر ۹۰درصد تراز بودجه استانها منفی هست و توانایی اداره خودشون را درآینده نزدیک ندارند) البته هرسه موضوع استارت خورد و کارهای خوبی انجام شد اما متاسفانه نشد که به سرانجام برسه. اینجانب به سهم خودم از زحمات چند ده ساله این چهره تاثیر گذار ملی نهایت تشکر وسپاس رادارم دعا میکنم همیشه سلامت باشند.
محمود مردان: بعد از پایان جنگ ۸ ساله آقای مهندس خرم بنده و همکاران از جهاد دانشگاهی صنعتی شریف را برای ساخت سازه های بتنی پیش ساخته مسکونی ، اداری و آموزشی در قالب شرکت جهش ساز برای جزایر ۱۳ گانه به استان هرمزگان دعوت کردند و به حق در طول ۵ سال مسئولیت بنده از هیچ نوع پشتیبانی دریغ نکردند. خداوند را شاکرم که بعد از سی و اندی سال آن کارخانه همچنان در بندرعباس مشغول تولید و فعال است. یادم نمیره جلسات هماهنگی حقیر با ایشان ساعت ۶ صبح زمانیکه هنوز هیچکدام از پرسنل استانداری حضور نداشتند برگزار می شد.
یک بار آقای مهندس خرم از تیم ما خواستند گزارشی تخصصی از فعالیت یک شرکت رقیب و فعال تهیه کنیم. تیم جهش ساز بعد از بازدید گزارشی مدون تهیه و عرضه نمود .قرار بود خلاصه گزارش در جلسه مدیران استان قرائت شود. در همین اثناء مدیر آن شرکت سر رسید و اعتراض گونه به آقای مهندس خرم استاندار محترم گفت از شما انتظار نمی رفت ارزیابی کیفیت کار ما را به شرکت رقیب بسپارید. آقای مهندس خرم فرمودند عجله نکنید اجازه دهید خلاصه گزارش جهش ساز قرائت شود. وقتی گزارش ما قرائت شد که جز تعریف و تصدیق کار کیفی آن شرکت نبود مدیر آن شرکت خجل شده و از آقای مهندس خرم عذرخواهی کرد.. خداوند به همه این جمع و بخصوص آقای مهندس احمد خرم سلامت و طول عمر و عاقبت خیر عطا بفرماید. آمین یا رب.
مجید وکیل: من هم سه خاطره دارم که با دوتایی آن مستقیم در ارتباط بودم و یکی هم نقل قول است.
اول دو خاطره
من در زمان مدیر عاملی مهندس کشاورزیان بزرگوار مسول حراست ایران ایر بودم و برای افتتاح سالن فرودگاه شیراز در معیت مهندس خرم به شیراز رفتیم. سالن بسیار زیبا و عالی ساخته شده بود و پیمانکار هم خیلی زبان می ریخت. مهندس هم راه می رفت و با تکه کلام های خودش جوابش را می داد، پیمانکار شورش رو درآورد، در یک لحظه مهندس پایش را بر روی سرامیک های کف سالن کشید و گفت مرد حسابی این پستی و بلندی های بر روی سرامی کها چیست ؟اینجا سنگ فرش چهار راه حسن آباد است یا کف سرامیک سالن فرودگاه ؟؟؟!!وبا صلابت تمام دستور مرمت و ترمیم و اصلاح کف سالن را داد و افتتاح انجام نپذیرفت.
دوم
روز پر ماجرای افتتاح فرودگاه امام خمینی بود که به نظر من یکی از روزهای ماندگار از قدرت نمایی حق بر باطل بود. مهندس از ساعت ۶ صبح به فرودگاه آمدند و یک تنه (البته با همراهی یارانش ) جلوی عوامل باز دارنده ایستادند و فرودگاه را افتتاح کردند در برج مراقبت فرماندهی عملیات را بر عهده گرفتند هواپیمای امارت به سلامت بر زمین نشست و مسافران خود را تخلیه کرد و مسافرگیری کرد و رفت ولی عوامل بازدارنده برای هواپیمایی ایران ایر برای نشست آن سنگ اندازی کردند و باند را مسدود کردند و به خلبان گفتند به مهرآباد برود ولی مهندس کشاورزیان با هماهنگی جناب خرم به خلبان دستور دادند که فقط باید مقررات را رعایت کنی و خلبان دوباره درخواست تایید دستور را از مدیر عامل خواست و مدیر عامل دوباره بر دستور خود تاکید نمود .همه فکر کردند مدیر عامل بر اساس درخواست عوامل بازدارنده دستور رفتن به فرودگاه مهر آباد را به خلبان داده است .در صورتیکه اولین فرودگاه جایگزین برای فرودگاه امام فرودگاه اصفهان می باشد وخلبان هواپیما را به سمت اصفهان هدایت کرد ودر اصفهان به زمین نشست ولی فرودگاه مهرآباد را برای نشست اضطراری خود انتخاب نکرد وبا این عمل خود عملا برنامه پروازی فرودگاه امام را بر قرار کرد و اگر نبود قدرت مدیریت جناب خرم قطعا در آن زمان فرودگاه امام راه اندازی نمی گردید.
اما خاطره سوم
می گویند مهندس استاندار هرمزگان بود ورودی بندر عباس از طرف حاجی آباد دارای آسفالت خرابی بود و هر چه به اداره راه و یا شهردار تذکر داده بود مشکل حل نشده بود یکبار نامه به مدیر آرامستان بندرعباس می نویسد و می گوید ظرف یک هفته نسبت به ترمیم و آسفالت ورودی شهر اقدام کند و نامه را به آرامستان می فرستد.رییس آنجا فرد مظلوم و اداری بوده با احتیاط تمام زنگ می زند به دفتر استاندار و می گوید جناب استاندار یک نامه را اشتباهی ارجاع داده به ما. دفتر می گوید اشتباه نداده شما نامه را بیاور در جلسه شورای اداری اونجا به استاندار بفرمایید که این نامه اشتباهی ارجاع شده و او همین کار را می کند و در جلسه شورای اداری مطرح می کند و مهندس می گوید اشتباه ارجاع نداده ام وقتی زنده ها حرف گوش نمی کنند باید کار را به مرده ها بسپاریم اونجا حسابی از خجالت شهردار ومدیر اداره راه در می آید و کار ورودی را سر و سامان می دهد (البته این ورودی شهرها و ترمیم و مرمت آن یکی از معظلات مسولیت اجرایی بود).متاسفانه نظام قدر این انسان های دلسوز کاردان پر توان واگاه و سالم و پاکدست را نمی داند. باز دست برپا کنندگان این نکوداشت درد نکند با این عمل خوب و ارزنده خود.
انوری: آقای مهندس خرم در دوستی و رفاقت نیز پایبندی به تعهدات دوستی بوده و هستند و در همین راستا به یک خاطره که شاهد بودم اشاره می کنم :در زمانیکه آقای مهندس خرم استاندار هرمزگان بودند آقای مهندس عطایی استاندار فقید آذربایجان غربی جان به جان آفرین تسلیم نمودند مراسم ختم آقای مهندس خرم در بهشت زهرا حضور داشتند که در پایان مراسم دو نفر از طرف سفارت عربستان از آقای مهندس خرم رسیدند و به آقای مهندس خرم گفتند که سفیر عربستان از جنابعالی دعوت کردند و برای صرف شام منتظرتان هستند آقای مهندس خرم در جواب آن ها گفتند که من میهمان دختران آقای عطایی هستم نه سفیر عربستان و درس بزرگی به بنده دادند که در رفاقت و دوستی ها باید تعهد در قبال دوستان داشته باشیم.
سید یعقوب میرکتولی: وقتی که در سال ۱۳۶۶ به استانداری هرمزگان جهت استخدام رفتم آقای مهندس آن موقع معاون عمرانی آقای تاجیک بودند که با بنده مصاحبه نمودند. بعد حدود هفت سال در هرمزگان خدمتشان بودم مجددا در وزارت راه خدمت ایشان بودم اخلاق حسنه ایشان خصوصا با کارمندان و حمایت از زیردستان درکمتر از مدیران ارشد دیده می شد. حتی در بحث استیضاح که در واقع یک امر سیاسی بود نه کاری تعدادی از نمایندگان از ایشان خواستند که حداقل بعضی از مدیران زیر مجموعه را عوض کن تا موضوع استیضاح کان لم یکن شود حاضر نشد برای ماندن در پست وزارت، زیر مجموعه خود را فدا کند. درود بر این بزرگ مرد خداوند محفوظی بدارد.
رحیم رضایی: در جریان طرح استیضاح جناب مهندس خرم سمینار مدیران کل استانی را در محل آموزشگاه سابق راه آهن در میدان شیخ بهائی تهران داشتیم .در مصاحبه خبرنگار صدا و سیما در پایان مراسم مطالبی ببن ایشان و خبرنگار رد و بدل شد که به موقع توضیح خواهم داد. اما حاشیه مهمی که رخ داد این بود که آقای جعفر زاده که در آن زمان در حوزه رسانه با ما بود در حیاط آموزشگاه به مهندس خرم گفت: بیایید مقداری با نمایندگان انعطاف به خرج دهید تا این استیضاح پس گرفته شود. قرار نیست شما استراتژی خودتان را تغییر بدهد، فقط کمی تاکتیک تان را عوض کنید. مهندس خرم گفت باید فرق بین حق و ناحق دیده شود . و ادامه دادند : در زمان حضرت علی(ع) گفتند چرا توهم دل مردم را بدست نمی آوری تا آنها با تو باشند . حضرت علی (ع) گفتند: یعنی من هم مثل معاویه عمل کنم ؟ پس مردم چگونه بایدفرق بین علی و معاویه را تشخیص بدهند. و ادامه داد: من تسلیم باج خواهی ها نخواهم شد بگذار مرا از خدمت به مملکت محروم کنند. ببینیم جه کار خواهند کرد.
عبدالکریم بابارضا: مفتخر به آشنایی چهل ساله با ایشان و همکاری چند ساله و ارادت ابدی هستم ایشان را فردی بسیار متدین و وطن پرست و عاشق فرزندان میهن و وفاداری در دوستی و بسیاری خصایص والای انسانی و قایل به نظم و کار تیمی و فهم کارشناسی در ماموریت و وظایف، بذله گو و شوخ طبع، بدیهه پرداز و باریک بین و ظریف اندیش می شناسم. از خاطرات ایشان همین بس که فرد ثالثی می گفت که فلانی بد همکار شما را در جمعی می گفت ایشان برآشفته اجازه ادامه صحبت به ایشان را نداد و با تندی مدام پرسش می کرد آیا توی دهنش زدی یا نه و بدون خداحافظی رفتند خدایش عمر طولانی توام با تندرستی به ایشان عنایت فرماید.
سید کاظم مفیدی: وقتی زلزله بم آن حادثه بسیار تلخ برای کشور حادث شد جناب آقای مهندس خرم عزیز خودشان را به بم رساندند. جهت برنامه ریزی و پیگیری امور محوله من هم از روز قبل آنجا رسیده بودم اول صبح بود بعد از احوالپرسی مختصر بلافاصله یک پارچه گرفتند و شروع کردند به نظافت و گرد گیری شیشه ها و درها و پنجره های ساختمان فرودگاه که سالم مانده بود و آنچنان با عشق و علاقه و دلسوزی این کار را انجام دادند که نه تنها من بلکه دو سه نفری که آنجا بودند را شیفته مرام و معرفت و افتادگی و خاکی بودن خود کردند و فراوان نکات ریز و درشت از سفارش های ایشان برای بهبود وضعیت فرودگاه های ایران در فصول سرما و گرما و راحتی مسافران و خدمات ارزنده دیگر که آنها را در ملکه ذهنم به یادگار دارم و قابل وصف و بیان در این چند سطور نیست.الهی که تنش سالم وجود نازنینش به دور از آلام و دردها که بتوانند به سان گذشته، برای این بوم و بر سالیان متمادی دیگر منشا خیر و برکت باشند.بی شک در این گروه شریف هستند عزیزان و بزرگانی به سان مهندس خرم که آرام و ساکت و بی هیاهو برای اهتزاز و سربلندی این مملکت شبانه روز در سعی و تلاشند،برای آنان نیز امید و سعادت و شادابی را آرزو مندم.
عضو هیئت مدیره و معاون برنامه ریزی و اداری و مالی فرودگاه های کشور در دوران وزارت جناب آقای مهندس خرم.
جمشید ایرانی: خاطره ای از مهندس خرم عزیز دارم که نمونه ای از دوری و تبری ایشان از رفتارهای مبتنی بر تزویر و ریای ایشان که با ظرافت در غالب واژه ای جواب کوتاه به مخاطب همچون شبیه سازی از وضعیت موجود بود. ما طی سال 89 تا 92به همراه دوستان جان همیشه صبح روزهای جمعه در ایستگاه 3 ولنجک بعد از پیاده روی و کوهنوردی سبک سر سفره مهندس خرم گرد هم مجلس انسی بر قرار می کردیم که اعضای ثابت آن جنابان صوفی و رسولی و زبردست و حق شناس و میرلوحی و مشایخ و مرحوم محمودی فر و خود نگارنده بود. جناب مشایخ از انسان های نیک روزگار که به سلامت نفس و اخلاق معرف همه ی دوستان می باشد که در زمان استانداری ایشان در همدان فرماندار ایشان بودند شب جمعه ای جمع را برای دامادی پسرشان را در یک تالار که در منطقه ی 22 که از نوع پذیرش مشخص بود که تعلق خاطر به ارگان نظامی انقلابی دارد موجب شد که جنابان حق شناس و رسولی و مرحوم محمودی فر و زبردست و اینجانب دور یک میز با هم همنشین باشیم اما بر خلاف شادی مرسوم در جشن های عروسی ما مواجه با مجلسی با تمی مذهبی مداحی شدیم که تمام وقت دوستان یا گوش شان را گرفته و زیر لب ژاژخواهی می کردند مخلص کلام نهایت کج سلیقگی در برگزاری مراسم مشهود بود خلاصه به خاطر دوری و خستگی فردا صبح غالب دوستان به برنامه همیشگی نیامدند و من تنهای رفتم که اتفاقاً مهندس خرم را دیدم از ایشان پرسمان کردم که چرا ایشان در مراسم حضور نداشتند و ایشان با نگاهی که همراه تامل و سکوت بود از من از اجرا و چگونگی سوال کرد من نیز توصیفی از کج سلیقگی و حضور یک مداح به عنوان مجری.... داشتم توضیح می دادم که مهندس خرم سری تکان داد که عجب!! و با ظرافت و شوخ طبعی خاص خودشان زیر لب به آرامی و آهستگی گفتند :عجب... مشایخ هم حقه بازی یاد گرفته!!!
خلاصه این جواب ایشان مدت ها مدخل بحث و اعتراض ما به خصوص مرحوم محمود فر که مترصد یک بهانه ای برای سربه سر گذاشتن جناب مشایخ شده بود یاد مرحوم ناصر محمودی فر گرامی باد.
محمدامین رضازاده: به عنوان فرماندار خوی یک روز قبل از استیضاح جناب آقای مهندس خرم در جایگاه وزارت راه ، به همراه دوست بزرگوار جناب دکتر تقی زاده نماینده وقت شهرستان خوی و چایپاره محضر آقای مهندس خرم رسیدیم و برای فرودگاه خوی و یکی از جاده های شهرستان امکانات و اعتبارات درخواست شد، هنگام ورود، آقای دکتر تقی زاده پرسیدند آقای مهندس چطورید مهندس خرم با اون صدای بلند، رسا و با لحن خاص خود اعلام کردند که بهتر از این نمی شه .
دفتر وزیر شلوغ بود و شاید حدود ۱۵ تا ۲۰ نماینده از شهرستان های مختلف کشور در دفتر ایشان حضور داشتند و طبق روال متعارف و حتی غیر متعارف درخواست هایی داشتند و مطرح می کردند و در جواب نمایندگانی که دلداری می دادند و می گفتند نگران نباشید، ایشان می فرمودند: آقا فردا تمامش کنید من اصلاً در چنین شرایطی تمایل به ادامه کار ندارم و مطلبی هم گفتند که در شرایط آن روز و از طرف یک وزیر در ساختار جمهوری اسلامی بسیار سنگین بود گفتند تا زمانی که این .... در این کشور در راس کارها هستند ایران آباد نمی شود و نهایتاً به درخواست ما و بسیاری از نمایندگان در آن جلسه پاسخ مثبت داده نشد و فردا با حریت و آزادگی حرف های خود را زده و تن به بده بستان های رایج امروزی با استیضاح کنندگان نداد و با عزت و سربلندی عاقبت بخیر شدند و این کار در کنار برخی کارهای مجلس هفتم از جمله لغو دو قرارداد سرمایه گذاری خارجی و ایجاد نام امنی سرمایه گذاری و غیر قابل پیش بینی کردن قانونگذاری ایران برای خارجیان، طرح تثبیت قیمت ها و ... به مدیریت و نظام برنامه ریزی نظام آنچنان آسیبی زده و از ریل خارج کرده که هنوز خسارات آن ادامه دارد. درود بر شرف و آزادگی چنین آزاد مردانی که کشور از بسیاری از آنها محروم شده و بعضا کار به دست افراد ضعیف النفس، ترسو و ناتوان افتاده است. به امید اینکه با بازیافت سرمایه های اجتماعی، شاهد مدیران صادق، توانمند، کاربلد و شجاع در کشور باشیم تا با استفاده از ظرفیت های فراوان خدادادی از وضع موجود رهایی یابیم.
علی یعقوبی: بنده با مهندس خرم درتیر ماه ۱۳۷۱ درمحل مجلس شورای اسلامی آشنا شدم آن موقع ما تازه وارد مجلس چهارم شده بودیم یک روز درمحل فکر کنم کمیسیون کشاورزی بود ایشان آمدند خودشان را معرفی کردند تازه به عنوان استاندر همدان منصوب شده بودند از آن تاریخ تا حالا ۳۲ سال می گذرد که این دوستی و رفاقت همچنان باقی است و من به این دوستی و رفاقت افتخار می کنم و خدا را شاکر هستم که زمینه رفاقت ما را با چنین انسان شایسته و وارسته فراهم کرد.
آقای خرم مدیر قوی و شجاع و در حوزه کاری خود متخصص و ماهر با پشتکار خستگی ناپذیر و قابل تحسین و از نظر سیاسی از اصلاح طلبانی است که در موضع خود بسیار محکم و تزلزل ناپذیر تحلیل گرقوی و سخنوری تواناست.در خصوص پشتکار ایشان فقط یک نمونه را عرض می کنم. تپه عباس آباد همدان که الان یکی از گردشگاه های مهم و بسیار زیبا و دیدنی همدان است نتیجه پشتکار و پیگیری ایشان است دوستانی که قبلا تپه عباس آباد را دیده بودند باید یادشان باشد این محل یک تپه ای بود که پر از گرد و خاک که وسط آن تپه یک استخر بود با وزش کمترین باد طوری گرد و خاک بلند می شد که یک دقیقه ایستادن در آنجا غیر ممکن می شد آقای خرم شروع به بازسازی آنجا کرد بعضی موقع می دیدم خودشان مثل یک بنا انجا کار می کردند. همان موقع عده معدودی ازتنگ نظران همدان شروع کردند به نق زدن و کارشکنی اما خرم بدون توجه به ملامت لائمین با پشتکار و انگیزه ستودنی کارش ادامه داد تا اینکه آن تپه پراز گرد و خاک را به وضع امروزی درآورد. بعد از آن همان لائمین مهمانانشان رابه آنجا می بردند با چه رویی خدا می داند. این یک مورد از یادگارهای ماندگار خرم در همدان است وگرنه کارهای ماندگار مهندس خرم در شهر همدان و استان همدان خیلی زیاد است .در مورد وفاداری و صداقت ایشان در رفاقت صحبت های زیادی دارم که موکول به بعد می کنم. حرف آخرم در مورد آقای خرم این است که هر کجا هست خدایا به سلامت دارش.
سید مهدی میرزاغفور: زمان تصدی مرحوم مهندس ترکان عزیز در استانداری هرمزگان چون در نظر داشتند آقای خرم را برای معاونت عمرانی به همکاری دعوت کنند یک اطلاعات کلی از سوابق ایشان را نیاز داشتند. بنده به محض سئوال از یکی از دوستان فارغ التحصیل دانشگاه تبریز، پاسخی شنیدم که از همان زمان نسبت به صداقت و شجاعت و محبوبیت و تواضع و علم و پاکدستی و .... ایشان واقف شدم.
مهمترین خصیصه ایشان علیرغم اینکه از مبارزترین دانشجویان معتقد و مسلمان و شکنجه شده در زندان شاه بود و از همان زمان دانشجویی در میان دوستان به "مهندس" خرم شناخته می شدند، می توانست با چنین حسن سابقه درخشان که کمتر کسانی داشتند و نزدیک کردن خود به هر گروه سیاسی و حزبی مانند خیلی از فرصت طلبان نردبان ترقی را یک شبه بالا روند ولی مهندس خرم با رویکرد عملگرایی و فراجناحی صرفا دغدغه خدمت به مردم و اعتلای کشور را همواره داشته اند، لذا خوشبختانه چون ایشان فردی متملق نبودند و بالعکس صراحت لهجه داشتند بعد از مبارزات انقلابی کارساز در مقابل گروه های سیاسی معاند در اوایل انقلاب به کارمندی ساده در ستاد انقلاب فرهنگی قانع و نزول داده شدند، ولی به قول معروف ماه پشت ابر نمی ماند. لذا به شهادت دوستان که پاره ای از کارنامه ایشان در این گروه درج شده است، ایشان در تمام تصمیم گیری ها و عملکردهای مهم از جمله اتمام فرودگاه امام با وجود کارشکنی های فراوان بر کارنامه خدمات خود مهر صلابت و صلاحیت خویش را صحه گذاشتند. به خاطر دارم زمانیکه آقای ناطق نوری وزیر کشور بودند به خاطر خوشایند برخی (( از ما بهتران ها!!)) گفته بودند، حکم معاونت برای آقای خرم به صلاح نیست و ایشان سرپرست معاونت باشند (در صورتی که همان موقع هم ایشان لیاقت، استانداری حتی تصدی وزارت راه یا مسکن و شهرسازی را داشتند) ولی آقای خرم محکم ایستادند و سرپرستی را قبول نکردند.
از خداوند مهربان سلامتی و توفیق ایشان برای نگارش خاطراتشان را مسئلت نموده تا برخی فراز و نشیب های انقلاب که متاسفانه هنوز هم ادامه دارد، تفاوت خدمتگزاران صادق و مدعیان کاذب و به قولی سره از ناسره عیان تر شود.
عظیم پاکی خطیبی: در یکی از روزهای خدمت در سپاه تبریز که همزمان با وجود گروه های مختلف از جمله خلق مسلمان، مجاهدین خلق ، حزب توده و۰۰.بود منافقین خلق خانه های تیمی درمحلات تشکیل می دادند که یکی از این خانه های تیمی شاخه جوانان منافقین در محله ملل متحد آن زمان تبریز شناسایی شده بود و حاج احمد آقا که رئیس ما بودند دستور وحکم فرمودند با اخذ حکم دادگاه به محل اعزام شویم ولی سه توصیه اکید به بنده کردند، اول اینکه سعی کنید موقعی وارد خونه شوید که حداقل درگیری را داشته باشید و سعی کنید کسی آسیب نبیند. دوما حال و احوال همسایگان را داشته باشید که اذیت نشوند و سوم اینکه چون این خانه تیمی شاخه جوانان منافقین است احتمال زیاد براین است که اغفال شده اند برخوردتان طوری باشد که به سپاه بدبین نشوند تا اطلاعات لازم و کافی از اینها بدست آوریم. خدا سلامتی و تندرستی کامل عنایت فرماید.
جوانشیر کدخداپور: به جرات می توان جناب مهندس احمد خرم را یکی از کم نظیرترین مدیران موفق بعدازانقلاب دانست، وی بارفتار و گفتارخود پاکدستی، شجاعت، صداقت و تعهد را چنان به زیر مجموعه منتقل می کرد که از صدها سخنرانی و مقاله تاثیر گذاری بیشتری داشت، از جمله تاکیدات وی این بود، زیپ جیب خود را بر مال حرام ببندید تا دهانتان در مقابل زورگویان بسته نشود، مسئولیت اصلی ما خدمت خالصانه به جامعه و محرومان است. وی خدمت به محرومان را عبادت می دانست با این تفاوت که قضای عبادات نماز روزه را می شود به جا آورد ولی با از دست دادن فرصت خدمت، توفیق عبادت سلب می شود، در کنار شجاعت مثال زدنی باحسن خلقی که داشت همکاران را شیفته انجام ماموریت های محوله می نمود. با اشرافی که به قوانین داشت موارد مغفول مانده را احیا می کرد. از جمله یادگارهای وی در وزارت کشور پیگیری تصویب اساسنامه سازمان شهرداری ها بود که از سال ۱۳۶۵ مجوز تاسیس آن در دولت صادر شده بود درسال ۱۳۷۸ به دستور ایشان به جریان افتاد و تصویب شد. موردد یگر درآمد پایدار شهرداری ها بود که از سال ۱۳۳۰ با بنزین لیتری ۵ ریال سهم شهرداری ها ۱۰./. معادل ده شاهی یا نیم ریال بود که با ایده ایشان اصلاح سهم شهرداری ها در لایحه موسوم به تجمیع عوارض جامه عمل پوشید و ده درصد قیمت فرآورده های نفتی به شهرداری ها تعلق گرفت. متاسفانه این منبع درآمدی قابل توجه چند سال بعد حذف گردید. از آثار ماندگار مهندس خرم معرفی منطقه ناشناخته و فراموش شده بشاگرد در استان هرمزگان بود. از درگاه یگانه بی همتا تندرستی وسربلندی این چهره ماندگار را آرزومندم.
الهام طوبی پور: جناب آقای مهندس خرم، در حوزه اجتماعی و فعالیت های انسان دوستانه نیز درخشان هستند. ایشان یکی از ارکان موسسه خیریه و نیکوکاری مهر هوشمند (آگاپه) هستند. حضور ارزشمند و موثر ایشان باعث خیرات و برکات فراوانی در جهت توسعه احسان و نیکوکاری گشته است.
مصطفی ایزدی: می دانید که خرم یعنی شادمان. اگر بخواهیم نام خانوادگی یک شخص را منطبق بر ویژگی دیرپای آن شخص بدانیم، همین نام خانوادگی مهندس احمد خرم را مثال می زنیم. احمد خرم از ۵۰ سال پیش تا کنون که من می شناسمش، پیوسته شاداب و شادمان بوده و هست، زیرا:
۱ - در تولید و بیان طنز، بسیار کوشاست، امکان ندارد لحظاتی را با او باشی و طنز یا لطیفه ای را از او نشنوی. فرق نمی کند در کلاس درس باشد یا پشت میز استانداری و وزارت، در نشست های فرهنگی باشد یا سیاسی و حزبی، در هیئت دولت باشد یا در منزلش به مهمانی رفته باشی. لطیفه در کلامش جاری است! طنزهای او هم نوع خاصی از طنز است که بازش نمی کنم. دوستانی که با او حشر نشر دارند می دانند چه می گویم!
نشست با او را ترک نمی کنی مگر این که لبت خندان باشد.
۲ - احمد خرم اهل هنر است. شاداب ترین هنر، خوشنویس و تذهیب و نقاشی است که وی استاد خوشنویسی و بهره مند قابل تحسین از دو دیگر است. تابلوهای موجود او، گنجینه ارزشمندی است که از او به یادگار می ماند.
۳ - مهندس خرم عاشق شعر و شاعری است. نمی دانم در جوانی و نوجوانی در برنامه های مشاعره شرکت می کرده یا نه، اما روزگار فعلی اش را با حافظه ای پر از شعر می گذراند.
۴ - احمد با قرآن و حدیث خیلی مانوس است. قرآن به دل امید و اطمینان می دهد. این نوع دل ها از غم و دلتنگی فاصله دارند. برداشت های نو و به روز او از آیات قرآن ، شگفت انگیز و غیر رایج است.
۵ - شجاعت خرم در دفاع از حق و در مقابله با ناراستی های تحمیلی بسی سرافرازانه است و این نعمتی است که دل و زبان او را پیوسته شاد و مسرور می کند. انعکاس این شادی و سرور، هر مخاطبی را شادمان می سازد.
جمع این ویژگی ها در یک دولت مرد پر کار و نا آرام که مسئولیت های سنگین داشته، نایاب یا کمیاب است.
من فکر می کنم عارضه های جسمی او ناشی از این است که جسمش ظرفیت باربرداشتن روح بزرگ و مشغله های متنوع او را نداشته است. به عبارت دیگر جسمش در مقابل روح و ذهن فعال او می لنگد. باید با مهندس احمد خرّم نزدیک باشی تا به این درک برسی.
ابراهیم واحدی: در این دوران نامردمی که به قول شیخ اجل سعدی خدای سخن، سنگ را بسته و... گشوده اند، تکریم و یاد از بر آورندگان انقلاب محرومان برای اجرای آزادی، استقلال و عدالت و ناهیان از انحراف و کجروی کار ارزشمندی است. جناب مهندس خرم که خدا حفظ کند و سلامت دارد ایشان را، انسان چند بعدی که در پیش از انقلاب فعال و جان بر کف در کنار سایر مبارزان و بدو انقلاب پاسدار راستین، در کنار آنان که بودند و جان فشانی کردن تا بر عهد و پیمان سر و جان دادند، چون زنده نامان شهدا ابوالحسن آل اسحاق و حمید سلیمی، سپاه اول پاسداران انقلاب تبریز را شکل دادند و در ستاد فرماندهی و معاون عملیات پاسدار واقعی ارزش ها بوده و در کنار آموزش نظامی و فنون رزمی و دفاعی پاسدار را با بینش نهج البلاغه پرورش می دادند که دانایی و بینش نوشتار نوک اسلحه های او باشد تا مردم را بشناسد و نه کور و علیه مردم و منافع او. در شورای انقلاب فرهنگی پاسدار همین ارزش و فرهنگ و در سمت های متعدد در وزارت کشور تا وزارت راه و شهرسازی، خالق ارزش ها و آبادی ها در استان های مختلف و سراسر کشور و در عین حال که سرشار از تحرک و دانایی موجد روحیه و شادی و نشاط کسانی که کنار او بودند حتی اگر این همراهی با ایشان به قدر ساعتی بود. افتخار بود که ایام و ساعاتی در کنارش بودیم و هم چنان دعا گویی سلامتی و سربلندی ایشان.
حبیب اله بیطرف : مهندس احمد خرم یک سرمایه ملی و الگوی مناسب برای مدیران جوان کشور است.حدوداً چهل سال است که مهندس احمد خرم را می شناسم. ایشان نزدیک به 15 سال از این دوره را به عنوان استاندار در استان های هرمزگان، همدان و خوزستان و سپس معاون عمرانی وزیر کشور خدمت نموده است. مهندس خرم به مدت سه سال نیز در دولت دوم جناب آقای سید محمد خاتمی وزیر راه و ترابری بوده و مابقی را در مدیریت های حرفه ای، اعم از سازمان نظام مهندسی ساختمان یا شرکت های بخش خصوصی یا انجمن های تخصصی فعال در حوزه عمران و آبادانی کشور، فعالیت نموده است.
مهندس احمد خرم از جمله مدیرانی است که در تمام مناصب و موقعیت های شغلی، با تعهد، تخصص، صداقت، دانایی و تدبیر توأم با شهامت در تصمیم گیری ها و سخت کوشی خدمت کرده است.
مهندس خرم علی رغم بی مهری هایی که در مجلس دوره هفتم در قضیه استیضاح از وزارت راه متحمل گردید، هیچ گاه در اراده و انگیزه اش برای خدمت بی منت، به کشورش خللی وارد نشد. با وجود بیماری و مشکلات جسمی، همواره مانند یک مدیر بانشاط، پرکار و خستگی ناپذیر کمر همت را برای توسعه و پیشرفت ایران عزیز بسته و مفتخر به انجام خدمات مؤثر و ماندگاری در پهنه سرزمین ایران شده است.
اینجانب بر این عقیده هستم که مهندس احمد خرم یک سرمایه ملی و الگوی مناسبی برای مدیران جوان کشور بوده و آنان می توانند با شناخت توانمندی ها و شایستگی های این مدیر خدوم، از آرمان ها و ویژگی های مدیریتی او پیروی نموده و موفق شوند که بیش ازپیش در توسعه و پیشرفت کشور سهیم باشند.از خداوند منان سلامتی و توفیقات الهی را برای آقای مهندس خرم آرزو نموده و از دست اندرکاران برگزاری مراسم نکوداشت ایشان نیز تشکر و قدردانی می نمایم.
محمدرضا کریمی: جناب آقای مهندس احمد خرم در دوران تصدی وزارت راه و ترابری و ریاست سازمان نظام مهندسی ساختمان اقدامات ارزشمندی برای نهادینه سازی شفافیت، الکترونیکی نمودن فرایندهای کاری بر پایه توسعه فناوری اطلاعات و …در وزارتخانه و سازمان انجام دادند که بسی شایسته تقدیر و قابل توجه هست و خوب است ابعاد این اقدامات مورد واکاوی دقیق و الگویی برای بقیه وزارتخانه ها و سازمان ها قرار گیرد. اینجانب در دوره ای که در وزارتخانه مشاور بودم، مصادیق این امر را نسبت به گذشته به عینه دیدم و در سازمان تهران به عنوان دبیر شورای معاونان و … و در سازمان نظام مهندسی کشور دبیر شورای عالی راهبردی سازمان را بر عهده داشتم، ۱۲ برنامه ویژه مدیریتی جدید و تعالی بخش سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور توسط شخص مهندس خرم تدوین و طراحی و احصاء و بسیاری از آنها اجرایی و عملیاتی گردید. همچنین صورتجلسات همه جلسات در انتهای همان جلسه در کوتاه ترین زمان تهیه و تدوین و فی المجلس امضا و پیگیری امور محوله از همان روز برگزاری جلسات آغاز می گردید و هیچ زمانی تلف نمی گردید.ضمنا الحمدلله آقای مهندس خرم از قریحه خوش و ذوق ادبی و خوش طبعی و سرشتی ظریف برخوردارند که در برنامه ریزی و سازماندهی امور مدیریتی شان، کمک حال و مددرسان شان تا امروز بوده است.
ولی اله احمدی: در طول ۲۵ سال خدمتم در دولت جمهوری اسلامی افتخار خدمت با خیلی از بزرگان، مقامات، خصوصا استانداران عزیز را داشته ام ضمن اینکه همه آنها افرادی وارسته، شایسته، دانشمند، پر تلاش و نمونه و دست پاک بوده اند وحتی یک مورد منفی از آنها سراع ندارم و ضمن تشکر از همه آنها قسمت زیادی از موفقیت و توفیق خود را مرهون نصایح و محبت و عنایت آنها می دانم و در بین آنها جناب آقای مهندس خرم جایگاه ویژه داشته و دارند.گرچه شرایط کشور را به جایی رسانده اند که امکان استفاده از تخصص و تجربه این بزرگان که سرمایه واقعی کشور هستند، فراهم نیست و متاسفانه کشور از خدمات آنان محروم و به این حال و روز افتاده است.با این وصف خدمات شایسته و توانمندی، تدبیر، لیاقت و دلسوزی جناب آقای مهندس خرم بر کسی پوشیده نیست. و فی الواقع اگر قرار بود هر کس درجای واقعی خود باشد ایشان می بایست یکی از سران تاثیر گذار و با لیاقت و شایسته کشور باشند و کشور و مردم و حتی مردم و کشورهای دیگر هم از افکار پسندیده و ایده های ناب او مستفیض می شدند ولی باید افسوس خورد که چرا کار از دست این عزیزان خارج و جامعه از وجود ایشان و امثالهم محروم شده است.
طالب مستاجران: به نظر بنده مهندس خرم قویترین و کاربلد ترین استاندار خوزستان بعد از انقلاب بوده است. در همان اولین ماه انتصاب مهندس خرم به استانداری خوزستان، به اتفاق اعضای شورای اجرایی انجمن اسلامی معلمان استان، یک روز جمعه در محل استانداری با مهندس خرم دیدار داشتیم و بنده به عنوان دبیر انجمن استان،گزارشی از فعالیت های انجمن معلمان در استان را ارائه کردم و هنگامی که ایشان متوجه شد مدیر دبیرستان شاهد هستم، به طرح سوالاتی در مورد شاخص های آموزشی مدارس شاهد پرداخت که به جرات می توانم بگویم نه تنها مدیر کل آموزش و پرورش و رئیس ناحیه، بلکه کارشناس امور مدارس شاهد نیز چنین اشرافی بر جزییات این شاخص ها نداشتند.
در جلسات شورای اداری استان نیز ایشان نسبت به وظایف محوله همه ادارات و سازمان های دولتی ااشراف کامل داشتند و آنچنان مدیر هر اداره ای را در مورد برنامه های محوله مورد سوال قرار می دادند که بعد از جلسات اولیه، معمولا مدیران همراه با کارشناسان خود در جلسه حضور پیدا می کردند تا بتوانند برای سوالات مهندس خرم توضیحات کافی ارایه کنند. به عبارت دیگر هیچ یک از مدیران نمی توانست با سخنان کلی و مبهم یا نادرست، موضوع را به پیچاند. خاطره جالب دیگری که از مهندس خرم به یاد دارم، سنت شکنی در بازدید از فرمانداری های شهرستان ها بود. رفتن از اهواز تا شهرستان هندیجان در سال های دهه هفتاد ( به علت عدم وجود بزرگراه ) حدود سه ساعت زمان می برد. مهندس خرم به شکلی به این شهرستان رفته بود که ساعت هفت و ربع صبح در دفتر فرماندار حضور پیدا کرده بود و سپس در ساعت هفت و سی دقیقه به فرماندار تلفن زده بود و در حین صحبت از او پرسیده بود که الان کجا هستی؟ و البته فرماندار از همه جا بی خبر جواب داده بود که در دفتر کارم در فرمانداری هستم که با پاسخ خشمناک مهندس خرم روبرو شده بود. چنین غافلگیری هایی به تدریج سبب شده بود هیچ یک از مدیران زیر مجموعه جرات نکند به ایشان دروغ بگوید.
سیاوش سلیمانی: آنچه باصدای بلند و بدون تردید در ارتباط با این شخصیت گرامی می توانم عنوان نمایم اینست که ایشان قطعا بهترین وزیر با دید سیصد و شصت درجه در حوزه وزارت راه وترابری در بازه زمانی بعد از انقلاب تا کنون هستند. درخصوص قبل از انقلاب با عنایت به عدم آگاهی قادر به اظهار نظر نیستم. ایشان وزیری بودند که صرفا با یک راننده که شاید محافظشان هم بودند به بازدید پروژه ها می رفتند و مستقیما و بدون واسطه با عوامل اجرایی تماس حاصل می کردند و به واقعیت ها می رسیدند نه آنچه اطرافیان بخواهند مقام مافوق بدانند، یا نشست هایی با پیمانکاران و مهندسان مشاور جهت بهبود شرایط بد آن زمان و جوان سازی وزارت راه وترابری داشتند، در خصوص رسیدگی به پرسنل خاطرم هست سهمیه بلیت هواپیما برای کلیه پرسنل تعیین نموده بودند و ماهانه تا چهار تا پاداش به حساب کارکنان واریز و سعی می کردند نیروها را تا حد توان بی نیاز از نیازهای حداقلی مالی نمایند و به صورت حال حاضر محتاج و فرو افتاده نباشند به تمامی پرسنل فکر می کردند و این طور نبود که به چند نفر همدست پیرامون صرفا پول های غیر قانونی وحقوق سایر کارکنان پرداخت شود. در زمان ایشان بود که جبران خدمات وضع کردید سعی داشتند از بهترین نیروها برای وزارت راه استفاده نمایند نه اینکه هر نیرویی در هر گوشه بدنام و پرونده دار شد پست بگیرد و......
در زمان ایشان بود که شرکت ساخت تاسیس گردید و برای بهبود و ارتقای کیفیت، کاهش هزینه و زمان و همچنین بهبود شرایط زیست پرسنل یک شرکت تخصصی که اقدام انقلابی بود انجام دادند و آقای عاشوری که از مدیران توانمند عمران کشور بودند را به عنوان مدیرعامل شرکت تازه تاسیس منتصب کردند که ایشان هم مشکلات راهسازی کشور رادر مدیریت های موجود دیده بودند و گفته می شد یک روز آقای مهندس عاشوری همه معاونان و مدیران ناتوان و ناکارآمد را جمع کردند و به آنها گفتند ما برای شما پست مدیریت نداریم اگر جایی دارید بروید در غیر این صورت باید کارشناس شوید. از آن زمان مدیران ناتوان شروع کردند به شانتاژ و شایعه سازی مانند اینکه از زیر صندلی ایشان قهوه ریخته می شود و....متاسفانه با رفتن ایشان به وزیر راه آنچه رفت که نباید می رفت. مثالش همین پروژه هایی است که با هزینه های سنگین ساخته می شود و قابلیت بهره برداری ندارد مانند راه آهن میانه تبریز، قزوین رشت، رشت انزلی و...،آزادراه ها و راه ها است که موجب تصادفات و کشتار فرزندان این سرزمین مقدس شده است. قطعا خدمات ایشان خیلی مفصل تر از عرایض بنده هست که من قادر به شرح آنها نیستم. در خوزستان هم که به عنوان استاندار خوزستان بودند یک زمین بزرگ بود که به پارک، سالن تئاتر، سینما، کتابخانه و خانه هنرمند خوزستان تبدیل کردند و بنده به دلیل اینکه خانه پدریم در آن محل بود گاهی که به اهواز می رفتم شاهد فعالیت ها و بازدیدهای مستمر ایشان بودم. بهترینها و شایسته ترینها را برای ایشان و خانواده ی شریفشان از خداوند متعال خواهانم.
شمایل رشیدى: خاطره اى از ایشان دارم در زمان معاىنت عمرانى استاندارى هرمزگان این حقیر را به عنوان شهردار بندرلنگه انتخاب نمودند و فرمودند که فردا صبح زود استانداى باشید. بعد از حضور در استاندارى به سوى بندر لنگه حرکت کردیم. در مسیر، جایی متوقف شدیم ایشان سفره کوچکى از ماشین بیرون آورند و روى کاپوت ماشین پهن کردند مقدار کمى نان و پنیر از منزل برداشته بود فرمودند که بفرمایید صبحانه.آن روز ایشان درسی از ساده زیستى به من آموخت که این روزها سخت تاسف می خورم که آهاى مسئولان محترم امروز نظام به کجا با چنین تشریفات؟
یک خاطره دیگر:
روزى از بندرلنگه خدمتشان رسیدم براى امور کارى بعد از انجام کارهایم از ایشان سوال کردم جناب مهندس در منزل ما خط تلفن شهرداى هست و از آن علاوه بر استفاده ادارى استفاده شخصى هم می شود تکلیف چیست ایشان فرمودند که من در منزل یک قلک گذاشتم سر راه تلفن و مقدارى سکه ده ریالى کنار آن گذاشتم و به خانواده گفتم که هر وقت خواستید از تلفن استفاده کنید یک سکه میگ ذارید روى قلک بعد تماس می گرید و زمانیکه قلک پر می شود آن را خالى می کنم و با آن بنزین ماشین اداره می زنیم. کجایید بزرگ مردان آن روز؟ خداوند ببخشاید کسانی که باعث شدند این مردم از خدمات شما بزرگان بى بهره بمانند.
چاوشی: مشی اخلاقی احمد خرم زائیده تفکر علوی و اعتقادعمیق شان به مشی معصومان است. در دوران ۴۵ سال آشنایی و شاگردی ایشان بی اغراق کمتر کسی را مقیدتر از او به رعایت حلال و حرام الهی و حق الناس دیده ام! تمام وجودش عشق به اسلام و خدمت به مردم و توسعه ایران بود. ناملایمات و رفتارهای نسنجیده اورا آزار می داد اما سعه صدرش بسیاری از مخالفانش را هم به وی راغب و وادار به احترام می کرد. او خرقه تقدس مآبی به تن نکرد اما رفتار و اعمالش زینت مسلمانی بود، کسانی که این خصوصیات را در او سراغ داشتند اما بر او لگد زدند در پیشگاه خداوند روسفید نیستند. امیدواریم جمع دوستان حضورشان از یک مدیر جامع الاطراف و چهره ماندگار تجلیل شایسته ای به عمل آورند. هر سیاستمداری امروز بخواهد در ایران موفق و خوشنام شود باید ساعت ها پای خاطرات شیرین و راهکارهای اصولی برخاسته از نیم قرن تجربیاتش بنشیند و از او بیاموزد قبل از اینکه جامعه از فیض او محروم شود.ای کاش آقای رئیس جمهور و اطرافیانش یادشان بیفتد احمد خرم سرمایه کم نظیری در جمهوری اسلامی و از نادر مفاخریست که گمان می کنم در آینده مردم ما به وجود چنین فرزندانی از دل سرزمین خود خواهند بالید.او نامش بر شهیدان این مرز و بوم بیشتر آشناست تا دنیاطلبان! او مدیری با تقوا و سرشار از درایت است.
غلامرضا انصاری: بعد ازمرحوم مهندس شهرستانی، وزارت راه، وزیری که توان برنامه ریزی، قاطعیت در مدیریت، صداقت با مردم، پاک دستی، بالابردن بهره وری، نگاه توسعه محور، توانایی، علم، تجربه کاری، داشتن پشتکار و دوری از تنبلی، شایستگی و کفایت و شناخت و باور به مردم سالاری همچون مهندس احمد خرم به خود ندیده است. مولای متقیان حضرت علی (ع) می فرمایند؛ «ای مردم سزاوارترین افرادبه حکومت، قوی ترین آنان در اداره امور و داناترین آنان به فرمان خداوند متعال است» والحق مهندس خرم مصداق این جمله طلایی مولا است. جناب مهندس خرم روزانه یادداشت های کاریشان را ثبت می کردند، شایسته است که ستاد نکوداشت این یادداشت ها را نیز منتشر نمایند. آرزوی اینجانب سلامت و سعادت دوست عزیزم احمد خرم است، تا داشته ها و تجربیات گرانسنگ شان را در اختیار نسل جدید قرار دهند.
صفر صفرپور دیزجی: با عرض ادب و احترام به بانیان این برنامه باستحضار سروران عزیز میرسانم که در زمان وزارت جناب مهندس خرم مسافرتی به تبریز داشتند در بازدید از اتوبان زنجان تبریز و تونلهای دوبل گردنه شبلی بدلیل ریزش داخی تونل باند رفت از تبریز به زنجان پرژه کلا متوقف ونظر مشاور محترم و مسئولان مقامات مرکزی واریانت دیگر و عمدتا استفاده از راه موجود بود طی نامه ای مر اتب این توقف در گردنه گزارش و راه کار اجرای گردنه ریزس کرده گزارش و به دستور مقام منیع وزارت اجرای تونلها شروع ودر حال حاضر روزانه در حدود یکصد هزار ترافیک از آن استفاده مینمایند از دوستانی به این مقام با شرف نزدیک هستند سلام و احترام بنده و همه آذربایجانیها به محضر ایشان ابلاغ فرمایند.
صفر صفرپور حوزه راهساری اذربایجان و بازنشسته ۱۳۸۰
مجتبی احمدزاده ذوالپیرانی: به نام او
آنچه از ویژگی بارز علم، اخلاق، ایمان و مدیریتی که در طول سه سال همکاری نزدیک با جناب آقای مهندس احمد خرم در شورای مرکزی نظام مهندسی ساختمان (دوره هشتم) تا باین لحظه درک و دریافته ام و همانا می آموزم..
خِرَد را چراغی، عمل را توان به تقوا و تدبیر، سرآمد زمان
در افق بلند مدیریت توسعه علم، اقتصاد و ایمان و اخلاق، کمتر چهرههایی را میتوان یافت که علم و عمل را در آمیزشی چنین متوازن و حکیمانه به کار بندند. مهندس احمد خرم از آن دست فرهیختگانی است که در بوستان دانایی، نهتنها ریشه در خاک تجربه دوانده، بلکه به آبیاری شاخسار تقوی و اخلاق نیز همت گماشته است.
او را دانشی است که با حکمت درآمیخته، و تدبیری که بر پایه تقوا و انصاف استوار است. در وادی مدیریت، چنان کشتیبانی است که طوفانهای تردید و چالش، نه او را از مسیر اعتدال بیرون میبرد و نه به موجسواری مصلحتاندیشانه وادارش میکند. او از چشمه زلال آموزههای الهی سیراب گشته و در هر گام، رضایت خداوند را بر رضایت خلق مقدم میدارد، چرا که میداند آنکه به نور الهی منوّر گردد، در وادی تصمیمگیری دچار ظلمت نخواهد شد.
"چو تدبیر با علم شد همنشین، ببین فرق ره تا کجا و کمین!"
ویژگی بارز او، آن است که مدیریت را نه مسندی برای قدرت، که امانتی برای خدمت میداند. در هر تدبیر، مصلحت جمع را بر منفعت فردی مقدم میدارد و در هر اقدام، با قلبی رئوف اخلاص را سرمایه اصلی خویش میسازد. چنین شخصیتی، نهتنها در دوران مدیریت خود، که در حافظه تاریخ نیز جاودانه خواهد ماند، چرا که آنکه از چشمه ناب الهی نوشیده باشد، نیکی و عدالت را چراغ راه خود خواهد ساخت.
سلامتی روزافزون همراه با طول عمر باعزت ایشان را از پرودگار بزرگ خواهانم.
ارادتمند؛
عباس غفاری: آقای مهندس خرم در تمام حوزه های مدیریتی خود خلاق ، خوشفکر و نواوری بودند که همواره در راه رسیدن به اهداف خود گامهای استوار برمیداشتند و بر ان پافشاری میکردند ، ایشان به جرات حتی در زمان وزارت خود هم همچون قهرمانی خاموش بود ، قهرمانی که در نهایت سلامت هر انچه که در علم ، تجربه و چنته خودداشت بر طبق اخلاص نهاد و برای عمران و أیادی این مرز و بوم صرف کرد وهیچگاه نه تنها مورد تقدیر قرارنگرفت بلکه حتی مطرح هم نشد.
مهندس احمد خرم به عنوان یک نمونه کوچک شرکت ساخت را بنا نهاد که میتوانست بازوی مدیریتی وزارت راه و شهرسازی باشد که متاسفانه با رفتن او رفته رفته تحلیل رفت و از ان اهداف اولیه خود دور شد.
مهندس احمد خرم در دوران وزارت خود با اوردن سرمایه گذار ترک برای بهره برداری وتوسعه فرودگاه امام خمینی گا م بسیار مفید و ارزنده ای. برداشت که متاسفانه با اوًمقابله و همان شد که میبینیم.
از کنارگذرهای شرقی و غربی اصفهان که در دوران او مطرح بود بگذریم بدنیستکه به رآه آهنی اشاره کنم که بنده هم در یکی از قطعات ان فقط با یک ابلاغ ساده همانند بقیه پیمانکاران قطعات دیگر مشغول به کار شدم که علیرغم موافقت بانک أطریشی برای سرمایه گذاری و حتی انتخاب مهندسین مشاور ای ال اف به عنوان نماینده، متاسفانه بنا به دلایل واهی و فشار بی ربط نمایندگان مجلس در ان دوران، متوقف و به مسیر دیگری کشانده شده که از شهرهای حوزه نمایندگی شان بگذرد وهمین امر یکی از موارد استیضاح ایشان شد.
اشاره من به قطار سریع السیر ( تهران، قم اصفهان) از مسر کاشان بود که با رفتن او به مسیر قم دلیجان اصفهان تبدیل که بعد از اینهمه سال شاهد روند اجرای ان هستیم.
موارد فوق بخش ناچیزی از خدمات ارزنده این بزرگمرد است که بزرگداشتی پرشور و در خور شان ایشان کمینه کاری است که می توان انجام داد.
سید کاظم مفیدی: سلام به استحضار برسانم
همه ما در مسائل ورزشی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، بهداشتی، امنیتی و سایر امور به عنوان یک ایرانی هم حرف برای گفتن داریم و هم آراء متفاوت و گاها متضاد
اما این گروه صرفا برای برنامه خاص تدوین، شده است
بعد از سالها این که کسی جرآت داشته باشد خودش، افکارش، عقایدش، برنامه هایش، نزدیکانش، فرزندانش و همه زندگی فردی، خانوادگی، عقیدتی، و عملکردی خویش را در این عصر و زمانه آن هم مرتبط با بیش ازچهل سال فعالیت ریز و درشت را در دیدگان و افکار یک ملت ، اعم از ساکنان داخل و خارج ، در معرض قضاوت افکار،عموم آن هم در این فضای حقیقی و مجازی بگذارد ، از عجایب روزگار و از طرفی از خیرات نفس یک انسان شریف و کریم هست
پس بیائیم با آرامش و طمانینه این سنت حسنه را به درستی پاس بداریم و اگر کمک حال این نکو داشت. و شخص جناب مهندس خرم عزیز نیستیم لا اقل با حرکات و سکنات و نوشتار نسنجیده خدای نکرده باعث آزار روح و روان این انسان نجیب نگردیم
گرچه مطمئن هستیم هیچیک از عزیزان جز خیر و صواب نیت دیگری ندارند/
با سپاس ویژه- فرماندار اسبق دهلران، معاون اسبق استاندار ایلام، معاون و قائم مقام اسبق سازمان هواپیمایی کشوری
جوانشیر کدخداپور: باسلام واحترام به گرامیان وبزرگانی که با این حرکت زیبا از مردبزرگ عرصه مدیریت اجرایی کشور تجلیل میشود. به جرئت میتوان جناب مهندس احمدخرم را یکی از کم نظیرترین مدیران موفق بعد از انقلاب دانست، وی با رفتار و گفتار خود پاکدستی، شجاعت، صداقت و تعهد را چنان به زیرمجموعه منتقل میکرد که از صدها سخنرانی و مقاله تاثیرگذاری بیشتری داشت، از جمله تاکیدات وی این بود، زیپ جیب خود را بر مال حرام ببندید تا دهانتان در مقابل زورگویان بسته نشود، مسئولیت اصلی ما خدمت خالصانه به جامعه و محرومان است. وی خدمت به محرومین را عبادت می دانست با این تفاوت که قضای عبادات نماز روزه را میشود بجا اورد ولی با از دست دادن فرصت خدمت، توفیق عبادت سلب میشود، درکنار شجاعت مثال زدنی باحسن خلقی که داشت همکاران را شیفته انجام ماموریتهای محوله می نمود. با اشرافی که به قوانین داشت موارد مغفول مانده را احیا میکرد ازجمله یادگارهای وی در وزارت کشور پیگیری تصویب اساسنامه سازمان شهرداریها بود که از سال ۱۳۶۵ مجوز تاسیس ان در دولت صادر شده بود. درسال ۱۳۷۸ بدستور ایشان به جریان افتاد و تصویب شد. مورد دیگر درامد پایدار شهرداریها بود که از ۱۳۳۰ با بنزین لیتری ۵ ریال سهم شهرداریها ۱۰./. معادل دهشاهی یا نیم ریال بود که با ایده ایشان اصلاح سهم شهرداریها در لایحه موسوم به تجمیع عوارض جامه عمل پوشید و ده درصد قیمت فراورده های نفتی به شهر داریها تعلق گرفت. متاسفانه این منبع درامد قابل توجه چند سال بعد حذف گردید. از اثار ماندگار مهندس خرم معرفی منطقه ناشناخته و فراموش شده بشاگرد در استان هرمزگان بود. از درگاه یگانه بی همتا تندرستی و سربلندی این چهره ماندگار را ارزومندم.
بااحترام دعاگوی سلامتی مهندس خرم «جوانشیر کدخداپور» که در خوزستان و وزارت کشور افتخار همکاری با این مرد بزرگ و دوست داشتنی را داشتم.
درخشان: این دو سردار رشید اسلام که به لحاظ مرتبت معنوی و توانمندی فرماندهی در حد فرماندهان طراز اول دفاع مقدس و سپاه بودند، متاسفانه کمتر یاد و ذکری از آنان به میان می آید و آنطور که باید به جامعه معرفی نشده اند. *آن دو سردار بزرگ شهیدان ابوالحسن آل اسحاق و علی تجلائی بودند.*
تبریز و آذربایجان شهدای گرانقدر بسیاری چون تجلایی، مقیمی، کسایی، آل اسحاق، قصاب و خیلی از شهدای دیگری دارد که کمتر از آنان یاد می شود.
*ابوالحسن آل اسحاق از پیشگامان حرکتهای انقلابی و تظاهرات دانشجویان مسلمان دانشگاه تبریز به همراه حمید سلیمی، احمد خرم و مهدی باکری و... بود* که در سالهای 1352 تا 1357 بارها توسط گارد دانشگاه و ساواک بازداشت شد. *پس از پیروزی انقلاب اسلامی به همراه همان جمع دانشجوئی سپاه تبریز را بنیانگذاری کردند.* او در یک مقطع حساسی که بقایای ساواک، ضدانقلاب و اشرار و خوانین در آذربایجان انقلاب را تهدید میکردند فرماندهی سپاه را عهده دار شد و مجاهدت و ایثارگری بسیاری انجام داد.
مهدی شایان: *احمد خرم عاشق انسانیت*
در خلال سالهایی که در سازمان نظام مهندسی ساختمان توفیق همکاری نزدیک با مهندس خرم را داشتم، بارزترین ویژگی او را درک عمیق از رفاه و معیشت کارکنان و تامین امنیت شغلی آنان یافتم. حمایت تام و تمام او از همکاران بیش از هر چیز در حافظه ها ماندگار و منحصربفرد خواهد ماند، جایی که او بی محابا و بی مرز برای زیست بهتر و عزتمندانه همکاران می جنگید، برای عزیز بودن انسان .....
شخصیت حامی، سهل گیر، پشتیبان و رفیق شفیق و رئیس مهربان، از او چهره ای ماندگاری در باور همکاران ما بر جای گذاشته است.
من تکاپوی ویژه او را برای واکسیناسیون جامعه مهندسی در میانه کج فهمی و کج کاری متولیان بهداشت کشور و نیز تلاشهای بی وقفه اش در ارتقای سطح معیشت و بیمه ی مهندسان را نه در اندازه ی یک تعهد مدیریتی بلکه وظیفه ای انسانی و حیرت انگیز و مقدس یافتم ....
تن آدمی شریف است به جان آدمیت نه همین لباس زیباست نشان آدمیت
در آبان ماه سال جاری خدمت ایشان رسیدم ، کار به خواندن خط نوشته های زیبایش رسید و وقتی این رباعی رودکی را همراه با خاطره ای بغض آلود از دیدارش با سید محمد خاتمی بیان کرد ، وجودش سراسر عشق و ارادت به رئیس پیشینش بود .
باری! او را انسانی عاشق ،فداکار ، حامی و مراقب انسانهای پیرامون، فارغ از جایگاه آنان و خارج از هر نوع محاسبه گری یافتم...
بی روی تو خورشید جهانسوز مباد هم بی تو چراغ عالم افروز مباد
با وصل تو کس چو من بد آموز مباد روزی که تو را نبینم آن روز مباد
مهدی شایان - دبیر اجرایی سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان
علی زبردست: همانطور که مستحضرید بنده از سال ۶۲ که به اتفاق مرحوم آقای مهندس ترکان که به استان هرمزگان رفتیم با آقای مهندس خرم آشنا و تا سال ۸۰ که ایشان به وزارت راه رفت تمام استانهای هرمزگان و همدان و خوزستان و تهران را با هم بودیم اگر دوستان خاطراتی از این مدت که باهم بودیم میخواهند آمادگی دارم که در اختیار عزیزان بگذارم . فکر میکنم مفید واقع گردد . ارادتمند زبردست
مجید براتعلی: با سلام و عرض ادب- شما دوستان و خیلیهای دیگه آقای مهندس احمد خرم رو میشناسید و با خصوصیات روحی و اخلاقی و رفتاری ایشون آشنا هستید. روزی که بعنوان همکار در اون مجموعه شروع بکار کردم و با آقای مهندس احمد خرم اشنا شدم فکر نمیکردم خیلی دوام بیارم چون حقیقتا دل خوشی از نظام و مسئولینش نداشتم و ازشون خوشم نمیومد و فکر نمیکردم آدم سالمی در بین اونا وجود داشته باشه و همشونو ادمای رانت خوار و فاسدی میدونستم. بعد مدتی که بیشتر با خانواده جناب خرم آشنا شدم باورم نمیشد کسی که وزیر بوده اعضای خانوادش همه مستاجرن نه خودشون نه پسراشون حتی یه ماشین خوب هم سوار نمیشن - اونی که دیدم خود حقیقت بود و واقعی . ریاکاری نبود - دروغ نبود - فیلم نبود - همش واقعی بود. خلاصه اینکه حسابی جذب ایشون شدم. تواضع و گذشت و انسان دوستی درسهایی بود که از ایشون گرفتم.
یه خاطره هم دارم. از خیابون گاندی برای رسیدن به خیابون ولیعصر یه کوچه ای بود که ورود ممنوع بود(خیلی هم کوتاه بود) ولی خیلیها به دلیل اینکه مسیر خیلی کوتاه میشد و ترافیک هم نداشت از همون کوچه وارد ولیعصر میشدند پلیس هم گهگاهی اون گوشه کنار کمین میکرد و ماشین ها رو میگرفت و با برخورد تند و بد جریمه میکرد. یه روز دیدم آقای مهندس خرم داره با پلیسه جر و بحث میکنه، رفتم جلو ببینم چه خبره دیدم ایشون به پلیس میگه وظیفه پلیس پیشگیریه نه مچگیری و نباید با مردم بد رفتار کنه. بعد هم گفتن حتما پیگیری میکنن و اجازه نمیدن پلیس با مردم اینجوری برخورد کنه. با پیگیری ایشون همین اتفاق هم افتاد و شاهد بودم حداقل در همون مورد به ظاهر ناچیز و کوچک پلیس دست از مچگیری برداشت.
برای جناب خرم و همه کسانی که سالم و صادقانه به مردم خدمت میکنند آرزوی سلامتی و عاقبت بخیری دارم .
احمد مطیعی: سلام با عرض تشکر وقدر دانی از عزیزانی که مبتکر ومجری آیین نکو داشت *مهندس احمد خرم* هستند
اینجانب از سال 1370 در اداره کل منابع طبیعی خوزستان تا 1386 مسولیت قایم مقامی و مدیر کلی داشته ام از سال 1376 که جناب مهندس خرم مسولیت استانداری خوزستان را بعهده گرفتند، دیدگاه وتجارب ایشان در همه امور راهگشا برای استان بود، در خصوص *شهرسازی*، عمودی سازی ساختمانها، پارکهای درون شهری در خوزستان، و اصلاح قالب سازه های درون شهری، با تاکید ایشان شروع، در خصوص بسیج عمومی برای *بخش منابع طبیعی* ومحیط زیست و فصای سبز، توسعه درختکاری وحفاظت از منابع طبیعی در دو ساختار نهضت سبز، و کمیته حفاظت از منابع طبیعی سرعت گرفت، در خصوص، *پارکها و گردشگری* استفاده از اعتبارات و امکانات در اختیار، وزارتخانه مبدع و حامی بودند، و در همه موارد نه تنها ایده، و *هدف گذاری و شاخص* داشتند بلکه در رسیدن به اهداف، روشها را تعیین و جلسات پیگیری را شرکت و رصد می کردند.
از دیگر موارد خوشفکری ایشان در سمت وزیر راه صدور دستورالعمل، *راه سبز*، بود که تحولی در دیدگاه مدیران راه و ترایری برای درختکاری حاشیه جاده ایجاد کرد.
*تشویق وپیگیری ایشان* در شورای برنامه ریزی استان وشهرستانها به نحوی بود که کلیه مدیران استانی وشهرستانی، قبل از هرجلسه ای خود را آماده برای توضیح وپاسخگویی میکردند که در فعالیت وانگیزه مدیران بسیار اثرات مثبت داشت
*حضور در ادارات کل وتشکیل جلسات کارشناسی با همه سطوح اداری* از دیگر اقدامات مبتکرانه و پیگیری ارزنده ایشان بود
*وقت شناسی، و نظم* در ملاقاتها وجلسات و جلب افکار و اشخاص مختلف از صفات پسندیده و ارزشمند ایشان بود که همواره الگوی مدیریتی بنده بوده و هست، در جلب و جذب دیگران به ایشان برای کار و مباحث مرتبط، بطوری اثر گذاری در زندگی بنده داشتند، که دختر چهار ساله من جمله ای عجیب گفت *که بابا مرا بیشتر دوست داری یا آقای خرم را*
برای ایشان ارزوی سلامتی، تندرستی وعاقبت بخیری دارم،
احمد مطیعی مدیر کل اسبق منابع طبیعی وآبخیز داری خوزستان
رسول درس خوان : این دو سردار رشید اسلام که به لحاظ مرتبت معنوی و توانمندی فرماندهی در حد فرماندهان طراز اول دفاع مقدس و سپاه بودند، متاسفانه کمتر یاد و ذکری از آنان به میان می آید و آنطور که باید به جامعه معرفی نشده اند. *آن دو سردار بزرگ شهیدان ابوالحسن آل اسحاق و علی تجلائی بودند.*
تبریز و آذربایجان شهدای گرانقدر بسیاری چون تجلایی، مقیمی، کسایی، آل اسحاق، قصاب و خیلی از شهدای دیگری دارد که کمتر از آنان یاد می شود.
*ابوالحسن آل اسحاق از پیشگامان حرکتهای انقلابی و تظاهرات دانشجویان مسلمان دانشگاه تبریز به همراه حمید سلیمی، احمد خرم و مهدی باکری و... بود* که در سالهای 1352 تا 1357 بارها توسط گارد دانشگاه و ساواک بازداشت شد. *پس از پیروزی انقلاب اسلامی به همراه همان جمع دانشجوئی سپاه تبریز را بنیانگذاری کردند.* او در یک مقطع حساسی که بقایای ساواک، ضدانقلاب و اشرار و خوانین در آذربایجان انقلاب را تهدید میکردند فرماندهی سپاه را عهده دار شد و مجاهدت و ایثارگری بسیاری انجام داد.
محمدجعفر صرامی*: بسمه تعالی
نگاهی به خوزستان
باسلام وتحیت
سال ۱۳۸۰ که بنده در مسئولیت فرمانداری شهرستان اهواز انجام وظیفه مینمودنم، برنامه های اثر بخشی در توسعه و عمران شهرستان و استان در دستور کار وجود داشت.
طی این فرایند و در نشست ها و مذاکرات گوناگون با صاحب نظران و متخصصان به گزارشاتی بر میخوردیم که بعضاً طرح ها و برنامه های اثر بخشی در دوره های گذشته شروع شده بود ، اما بدلایل گوناگون و از جمله پایین بودن طول عمر دوره مدیریتی متوقف و یا به اتمام نرسیده بود.
اهواز بدلیل موقعیت جغرافیایی در بیش از نیمی از سال با اقلیمی سخت و جانکاه روبرو است و مانند
بیشتر شهرهای ایران که معمولا صاحب ییلاقات نزدیک به شهر هستند و اماکن و تفرجگاه ها که آرامش خاطر ساکنان را فراهم میساخت ، از این امکان محروم بود.
مطلع شدم *جناب آقای مهندس خرم* در زمان مسئولیت استانداری خوزستان، یکی از اولویت هایشان پاسخگویی به این نیاز بوده است و برای اهواز،دزفول ،ایذه و... طرح های مهمی را مطرح و برنامه ریزی نمودند.
اما این طرح ها با یک ویژگی منحصر بفرد بسمت اجرا هدایت میشد.
و این ویژگی ها عبارت بود از :
حداقل هزینه
حداقل زمان تحقق
عدم انتظار برای تهیه و مطالعات چندین ساله و بهره گیری از ایده های جمعی در مقیاس ملی از طریق فراخوان ها و مسابقات طراحی.
و با حضور و بازدیدهای مستمر از پروژه ها، طرح ها را بروز رسانی میکردند و همه عوامل اجرایی را از حضور خود غافلگیر مینمودند.
خوزستانی ها میگفتند مدت تصدی ایشان در استان کم بود و خوزستان از نعمت حضور ایشان کم بهره ماند.
یکی از جملات کلیدی ایشان به مدیران استان
تسبیحات اجرایی بوده است
۳۳ بار بگویید گمبوعه ،گمبوعه (پارک جنگلی)
و ۳۳ بار بگویید امامزاده عبدالله (تفرجگاه)
... و همینطور بقیه پروژه ها
ذکر پروژه بگویید
و همچنین نقل قول از مدیران و اهالی خوزستان در خصوص تلاوت قرآن با صوت در صبحگاه و شب ها در ابتدا و انتهای فعالیت روزانه نیز از خاطرات شیرین دیگری است که از مهندس خرم در اذهان باقیمانده است.
سلامتی ایشان و همه خدمتگزاران صدیق را از درگاه خداوند متعال خواستارم. والسلام
*فرماندار اسبق شهرستان اهواز
محسن محمدی معین :
مهندس احمد خرّم در جایگاه وزیر راه و ترابری استراتژی وزارت راه و ترابری در سال ۱۳۸۱ در جمع مدیران بنادر و کشتیرانی را با این تیتر اعلام کرد:
" استراتژی وزارت راه ، مگاپورت کردن بندر چابهار است"
این سخن ایشان در جمع دریانوردان و مدیران سازمان بنادر و کشتیرانی بسیار تعجب آور و حتّی بعضاً غیر واقعی جلوه کرد و برای هیأت عامل سازمان و بخصوص مهندس احمد دنیامالی مدیرعامل وقت سازمان بنادر که در برابر پرسش های مدیران بنادر از علت اتّخاذّ و اعلام چنین استراتژی مبهم و عجیبی از سوی مقام عالی وزارت، منتظر مطلبی اقناع کننده بودند وضع بُغرنجی ایجاد کرده بود
اعلام این راهبرد برای اینجانب که مدیرکل بندرچابهار بودم و در کنار مهندس دنیامالی نشسته بودم ،افتخار آفرین بود و شجاعت و ژرف نگری آقای خرّم را در آن روز به شکلی ملموس به چشم خود دیدم...
محمد گلکار خوزانی* :
حضورمحترم اعضای گروه نکو داشت جناب آقای مهندس احمد خرم
سلام علیکم
احتراما به استحضار میرسانم، خدمات جناب آقای مهندس احمد خرم، زیاد ،که از نوشتن و یاد آوری آن برای دوستان در گروه حتما شیرین خواهد بود، خاطرات ایشان در طول بیش از یک سال در استان خوزستان به اندازه یک کتاب قطور میباشد. مردم استان خوزستان بعد از 26 سال هنوز هم میگویند، استانداری جسور ،مدیر و مدبر ،شجاع و........ مثل جناب آقای مهندس احمد خرم تاکنون به خوزستان نیامده است،
بنده شخصا برای راه اندازی ایرلاین هواپیمایی اروند با بیس فرودگاه بینالمللی آبادان بارها خدمت ایشان رسیدم و از هر کمک و حمایتی جهت فعال نمودن هواپیمایی اروند دریغی نکرد.
جا دارد به سهم خود از جناب آقای مهندس احمد خرم، مدیری خستگی ناپذیر و پاک دست تشکر و قدردانی نماید.
بهترین و ناب ترین مدیران بدون هر گونه اغراق در دولت اصلاحات حضور و امیدوار است این مهم در دولت چهاردهم جناب آقای دکتر پزشکیان تکرار گردد.
از صمیم قلب برای ایشان از خداوند متعال آرزوی توفیق و سلامتی و تندرستی و شفای عاجل را خواهان است.
جناب آقای مهندس احمد خرم، یکی از استانداران توانا، با خرد و بسیار عالی خوزستان بود و بیش از یک سال در توسعه اقتصادی و اجتماعی و سیاسی استان خوزستان تحولی عظیم ایجاد و خدمات ارزنده ای را انجام داد. انشاالله الرحمن الرحیم خداوند متعال به ایشان شفای عاجل عنایت و سایه پر خیر و برکت شان همچنون گذشته بالای سر خانواده محترم باشد .
آمین یارب العالمین.
*مدیر عامل شرکت هواپیمایی اروند .
مجید وکیل*: سلام
جناب مهندس خرم زمانی که استاندار همدان بودند برای یک سفر خانوادگی به مازندران آمده بودند و یک روز هم به بهشهر آمدند که ایشان را برای بازدید به مجموعه تفریحی عباس آباد بهشهر بردند .وآنروز خیلی احساس شعف وشادی داشتند به جهت این نوع آثار باستانی موجود در آن منطقه و همچنین دانش شیخ بهایی در طراحی سهم تقسیم آب و انتقال آب برای روستاییان وشرب مردم وکاخ شاه عباس در حیرت و تعجب بودند .
آن روز گذشت بعد دیدیم یک قایق تفریحی دوموتوره برای شهرداری گلوگاه فرستادند برای استفاده تفریحی مردم گلوگاه.
و همچنین منطقه توریستی عباس آباد همدان را با الهام از نحوه آبرسانی عباس آباد بهشهر ونام عباس آباد در همدان طراحی و اجرا کردند .
درود بر این مرد با اخلاص و پر قدرت
*فرماندار سال 76بهشهر
محمدحسن امراللهی* : دوستان عزیزم
ما در مورد چه کسی صحبت میکنیم؟
برادر عزیز و گرانقدر جناب آقای مهندس احمد خرم
بنام خدایی که شکرش مزید نعمت است و خودش فرموده اگر شکر گذاری مخلوق نباشد انگار از خدا تشکر نکرده اید.
کمتر افرادی پیدا می شوندکه اینچنین تأثیری شگرف بر روی چند صد دوست و همکار و نزدیکان داشته باشند. این نکته ای که در ادامه میگویم یکی از دهها بلکه صدها صفت این مرد بزرگ است که او را در دل و قلبمان مایه امید و برکت قرار داده است. همه می دانند جناب خرم به طور مستمر در برنامه های خود کارکنان را سرمایه های اصلی به حساب می آوردند و با فراهم کردن رفاه و امنیت شغلی برای کارکنان خود از خواسته های قانونی آنها دفاع نموده و همواره پشتیبان آنان بوده است من اما فقط از خود میپرسم از کدام صفت دوست و برادر عزیزم و مدیر دائمی خود تشکر کنم. از تقوا و خدا مداری ایشان یا همت والایشان یا در آموزش و یادگیری یا از دیدگاههای کارشناسی و از سطح بالای اطلاعات از برنامه ریزی روزانه و ماهانه و سالانه و یا از توجه به هنر و نیز از ورزش دوستی از دلسوزی برای کارمندان و مدیران و یا از اقدامات ماندگار ایشان در طول خدمت مانند ایجاد قطب گردو در تویسرکان و منطقه توریستی عباس آباد که معروف به تپه توریستی خرم شد ) در همدان یا از نگاه قانونمدارانه به موضوعات و قوانین کشور و یا از نوعدوستی مردمی ایشان از چه بگویم که توانسته باشم حق شکر گذاری در مورد این مرد بزرگ جناب خرم کامل شود. از اقتدار ایشان در استانهای مختلف یا دوران وزارتشان و یا از اتمام رفاقت و یا از پرورش مدیرانی که نظراتشان کارشناسی باشد.و از همه مهمتر اراده بسیار قوی ایشان و به اتمام رساندن کاری را که شروع کرده اند. امثال جناب استاد خرم نمونه بارز مسئولان طراز اول کشور هستند که کار برایشان فقط برای رضای خدا بوده و هست و خدا هم توجه خاص در همه امور به ایشان داشته و دارد. امیدوارم میهن اسلامی ایران همواره از خدمات امثال این مرد بزرگ بهره مند و آباد باشد. باعث افتخار است که بتوانم قدردانی خود را از برادر عزیزم جناب خرم مدیری شجاع و مدبر و خستگی ناپذیر مومن و متعهد و دست و دل پاک و جسور و دارای اراده ای پولادین اعلام نمایم. بنده به عنوان مدیر همراه ایشان در دو استان همدان و هرمزگان همواره و هنوز از راهنمایی های خردمندانه ایشان استفاده و در سایه این حمایت ها و پشتیبانی ها و راهنمایی هایشان منشأ بسیاری از خدمات برای عموم مردم بوده ایم. ارادتمند
حسن رشیدی : سلام سال 1371میرکل صدا وسیمای مرکز همدان بودم در ایام دهه فجر بمدت ۱هفته کنسرت موسیقی با حضور هنرمندان صدا وسیمای مراکز مهاباد.سنندج.همدان.کرمانشاه .بوشهر. در یکی از سینمای شهر همدان برگزار کردیم هرشب سالن سینما علیرغم فروش بلیط از خانواده ها ی مشتاق به هنر موسیقی شهر همدان پر میشد ودر بعضی از شب ها در ۲نوبت برنامه موسیقی سنتی اجرا میشد در شب پایانی جناب مهندس خرم حفظه الله باحضور خود در سالن اجرای برنامه واهدا جوایز رونق و دلگرمی بیشتری به هنرمندان دادند واگر نبود حمایت های آقای مهندس خرم برنامه بمدت ۷شب برگزار نمیشد وکاری که باید اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان انجام میداد که از وظایف ذاتی اداره کل مذکور بود صدا وسیما همدان انجام داد.
رضا قیاسی : با سلام خدمت همه ی دوستان و دوستداران چهره ماندگار آقای مهندس خرَم
من مدیر کل روابط عمومی استانداری همدان بودم .
سال ۷۰ آقای مهندس خرَم به عنوان استاندار در همدان مشغول کار شدند به محض ورود تیم بسیار قوی و فوق العاده توانمند معاونین رو تشکیل داد .
آقای رسولی بعنوان معاون سیاسی و امنیتی ، آقای زبردست بعنوان معاون برنامه ریزی و اقتصادی و آقای مهندس مجیدی بعنوان معاون عمرانی منصوب شدند که هرکدام از این دوستان خود یک استاندار بالقوه و توانمند بودن . کما اینکه بعدا هم از توانمندترین استانداران شدند .
قبل از مهندس خرَم استانداران خوبی در همدان خدمت کردند ولی تلاشهای آنها هدفمند و با برنامه نبود چرا که تحلیل درستی از آمار وضع موجود و موقعیت استان همدان ، نسبت به سایر استانها و آنچه که باید باشد در دست نبود و معمولا به امور جاری پرداخته میشد .
با شروع کار آقای خرَم معنای آمار و ارقام و تحلیلهای آماری ، برنامه ریزی هدفمند مشخص و تلاشهای نفسگیر و سنگین برای دستیابی به اهداف تعیین شده در جهت توسعه متوازن استان آغاز گردید .
مفاهیم محرومیت ، عقب ماندگی ، نرخ بیکاری ، نرخ اشتغال ، عدم توسعه یافتگی و... برای اولین بار مطرح و مورد توجه قرار گرفت .
آمارهای بدو ورود آقای مهندس خرَم با تیم همراهش و روزی که استان را ترک کردند گواه خوبی برای این ادعاست .
بعنوان مثال در سال ۱۳۷۵پس از ۴ سال تلاش بی وقفه مهندس خرَم رفتن به دیدار مرحوم آیت الله هاشمی که رئیس جمهور بودند و دعوت کردن برای سفر استانی ، آقای هاشمی که تجربه تلخی از سفر قبلی به استان و شهرستانهای استان داشتند و مورد بی مهری بعضی قرار گرفته بودند ابتدا نپذیرفتن و با اشاره به کم لطفیهای سفر قبل دعوت را رد کردند .
مهندس خرم توضیح مفصلی از اقدامات انجام شده دادند که موجب خوشحالی مرحوم آیه الله هاشمی شد و با قولی که آقای خرَم دادند مبنی بر اینکه این سفر جبران تلخکامیهای گذشته رو خواهد کرد و مردم قدرشناس استان قدر خدمتکار و خادم را میفهمن مقبول افتاد .
آقای هاشمی آمد و پروژه های بزرگ بسیاری را افتتاح کرد و با استقبال غیر قابل وصفی از طرف مردم همدان و شهرستانها روبرو شد به همین دلیل اعتبارات سفر ریاست جمهوری قابل توجی برای تکمیل پروژه ها و احداث طرحهای جدید اعطاء کردن .
روزی که آقای خرَم تودیع شد جمعیت زیادی حضور پیدا کردن و به رسم قدرشناسی هدایای زیادی هم آوردن .
بعد از مراسم من و آقای تختی که رئیس حوزه استاندار بود را صدا کرد و گفت هدایای مردمی رو به کمیته امداد بدهید برای خانواده های تحت پوشش و مقدار قابل توجهی هم سکه توسط مدیران دستگاهها، فرمانداران و شهرداران جمع آوری شده بود تاکید کردن اینها بیت المال هست و از جیب شخصی نیست و مستقیما به آنان برگردانید. که کار ما درآمد و چند روز دنبال اجرای دستور ارزشمند این انسان پاک سرشت و دست پاک افتادیم .
ارادتمند همه عزیزان
مسعود سلطانی فر:
بسم الله الرحمن الرحیم با تبریک فرارسیدن سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران و همچنین تقدیر و تشکر از برگزار کنندگان مراسم نکوداشت مهندس احمد خرم یکی از مدیران زحمتکش وپرتلاش و تاثیرگذار در روند توسعه کشور من افتخار این راداشتم که حدود 38 سال با ایشان آشنایی و حدود سه سال واندی هم در دو استانداری هرمزگان و همدان به عنوان معاون سیاسی امنیتی در کنار وی بودم و تجربیات بسیار زیادی از دوره همکاری و رفاقت و دوستی با آقای مهندس خرم دارم صداقت ،سلامت، شجاعت ،تدابیر مدیریتی و دید کارشناسی ایشان در امور مختلف همیشه زبانزد بوده و تاثیرات این صداقت و سلامت و شجاعت و در حقیقت تدابیر مدیریتی در گوشه و کنار کشور آثارش وجود دارد قطعا مناطق محروم استان هرمزگان مثل بشاگرد جاسک بستک پارسیان حاجی آباد و همه مناطق روستایی ان استان که انصافا در سالهایی که ما انجا بودیم دردهه اول انقلاب ودر مناطق محروم انجا به شدت مردمش در رنج بودند از نبود امکانات و بیعدالتی در توزیع امکانات که به جا مانده از رژیم سابق بود و همچنین مناطق محروم استانهای همدان و خوزستان استانهایی که بعدا آقای مهندس خرم انجا مسئولیت داشتندو همچنین بخش راه و ترابری در کل کشور در دوره وزارت ایشان یادگارهای خوشی از دوره خدمتگزاری را ثبت کرده و نقش بسته و به هر حال ما این توفیق را داشتیم که در کنار ایشان تجربیات زیادی در امور اجرایی و توسعه به دست بیاوریم یکی از مهمترین پروژههایی که من لازم است اینجا ازان یاد کنم چون در دوره وزارت راه و ترابری مشارالیه ،من استاندار گیلان بودم بعد از سفر مقام معظم رهبری به استان گیلان که قبل از دوره تصدی من انجام شده بود بنا به تقاضای مردم مقام معظم رهبری دستور داده بودندکه یک خط برگشت در کنار جاده قدیم قزوین به رشت احداث بشود که امنیت تردد ان جاده را افزایش بدهد وقتی که مسئولیت من اغاز شدامدم بررسی کردم و با آقای خرم مطرح کردیم که به جای اینکه یک خط برگشت احداث بشود یک آزادراه مستقل بین قزوین و رشت ایجاد بکنیم که به هر حال با کش و قوسهای فراوان ورفت و آمدها بررسیهای کارشناسی مختلفی که انجام شد قرار شد که یک آزادراه مستقلی بین قزوین و رشت با مشارکت سیستم بانکی کشور مخصوصا بانک تجارت احداث بشه که یکی از مهمترین پروژههایی که در توسعه و امنیت استان گیلان وامنیت تردد مردم استان گیلان وگردشگران نقش داشت همین پروژه آزادراه بود که انجا بنیانش گذاشته شد در دورهای که من مسئولیت داشتم با آقای خرم بیش از 60% ان پروژه اجراوانجام شده بود و بقیه انهم در دولتهای بعدی تکمیل شد و امروز مردم استان گیلان از این آزادراه استفاده میکنند مسیری که تقریبا هر هفته ما تصادفات وحشتناکی و تلفات انسانی داشتیم و کشته میدادیم دیگر الان در بسیاری از ماههای سال و در ان مسیر هیچ تلفات انسانی نداریم و موجبات رضایت و آسایش مردم رو فراهم کرده است افتتاح فاز اول فرودگاه امام با حواشی مختلفی که داشت در دوره وزارت مهندس خرم اتفاق افتاد و ان هم یادگار خوشی است از دوره وزارت آقای مهندس خرم که همه در جریان هستیم وخود ایشان هم بارها تو خاطراتشان گفتند با حواشی خیلی زیادی همراه بود ولی بالاخره بنیان این بهرهبرداری گذاشته شد و بعدا این فرودگاه فاز اولش مورد استفاده قرار گرفت که متاسفانه با همان مشکلاتی که در بدو افتتاح و بهرهبرداری وجود داشت باعث شد که مراحل تکمیلیش انجام نشودو امروز کشور با مشکلات فراوانی دراین بخش درگیر هست علیایحال من واقعا لازم میدانم که اینجا مجددا از صداقت و سلامت و تدین و تجربیات خوب مدیریتی و دید کارشناسی آقای مهندس خرم یاد بکنم که بخیلی از دوستان همراه ما ،وهمکار ما ،همدوره ما خاطرات خیلی خوشی از دوران همکاری با ایشان دارنددورههایی که ما همکار اقای خرم در هرمزگان بودیم بخشیمربوط به سالهای پایانی جنگ تحمیلی هشت ساله بود که ما ابتدا انجا نقش پشتیبانی جنگ را ایفامیکردیم و بعد وقتی که جنگ بین نفتکشها آغاز شد کشمکشها به حیطه و حوزه استانداری هرمزگان و خلیج فارس کشیده شد که ما از جهت پشتیبانی جزایر و همچنین تدابیر دفاعی جزایر مختلف برای نیروهای نظامی که بتوانند کار پدافند رو از تمامیت ارضی کشور انجام بدن اقدامات خیلی خوبی در دوره مسئولیت آقای مهندس خرم در استان هرمزگان بویژه در جزیره ابوموسی انجام دادیم که ان هم خودش دارای حساسیت خاصی وارزش ویژهای بود درپایان برای این وجود ارزشمند آرزوی صحت و سلامتی میکنم و امیدوارم نسل جدید مدیران کشور بتوانند از تجربیات آقای مهندس خرم و امثال ایشان در جهت رشد و توسعه کشور استفاده بکنند برای همه دوستانی هم که در این کار زحمت کشیدند آرزوی موفقیت میکنم و امیدوار هستم که این گونه اقدامات و این گونه تلاشها برای بزرگداشت و نکوداشت مدیران دیگر کشور هم در زمان حیاتشون انجام بشود.
مسعود سلطانی فر ۱۴۰۳/۱۱/۲۲
سعید مجتهد سلیمانی:
مهندس خرم مردی در ردای وزارت اما در قله اخلاق، معرفت و مردانگی،
با سلام خدمت دوستان و دست اندرکاران برگزاری این همایش استثنایی و آرزوی سلامتی و عافیت برای آقای مهندس خرم، می خواستم عرض کنم زمانیکه آقای مهندس خرم بعنوان وزیر به وزارت راه آمدند، حقیر برای بار دوم از طرف آقای مهندس حجتی وزیر وقت بعنوان مدیرکل دفتر بین الملل و صدور خدمات فنی مهندسی وزارتخانه منصوب شده بودم. در سال اول حضور مهندس خرم در وزارت راه، برنامه اجلاس وزرای حمل و نقل کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی _ اکو در ازمیر ترکیه مطرح شد، و با مواففت ایشان و نیز همراهی تعدادی از مسئولان وزارتخانه و سایر دستگاهها در این اجلاس شرکت نمودیم. در اواخر این سفر به بنده گفته شد که قرار است از مدیریت بین الملل کنار گذاشته شوم. بنده هم با کمال احترام به این تصمیم که حق طبیعی هر وزیری هست ، آمادگی خودم را برای ترک این مسئولیت پس از پایان ماموریت اعلام نمودم. اما مهندس خرم در حضور بنده، به مدیر دفترش و همچنین یکی از معاونین که رئیس یکی از سازمانهای تابعه بوده تاکید کرد که با توجه به تجارب و توانمندی مجتهد سلیمانی، همزمان با جابجایی ایشان از حوزه بین الملل باید در یک پست مدیریتی در مجموعه وزارتخانه از تجارب و خدمات ایشان استفاده شود.این فرمایش مهندس خرم برای من دلنشین بود چون به تجارب و شخصیت افراد احترام قائل می شد چیزی که متاسفانه در کشور ما محلی از اعراب ندارد. هر چند جابجایی بنده صورت گرفت اما تصمیم مهندس خرم برای انتصاب جدید با اهمال کاری و شاید شیطنت برخی از دوستان، جامه عمل بخود نگرفت. من هم خلف وعده دوستان را به مهندس خرم انتقال ندادم. بعدها، بنده در ریاست جمهوری بعنوان مدیرکل، مشغول به کار شدم و زمان گذشت تا اینکه وزیر تغییر کرد و متعاقبا" دولت هم عوض شد، وزیر جدید از من خواست برگردم به دفتر بین الملل و من هم قبول کردم و برگشتم به وزارت راه.نکته اخلاقی این مطلب در این است که پس از انتصابم برای بار سوم به مدیرکلی بین الملل و طبق روال سفارتخانه های خارجی در تهران، در روز ملی یکی از کشورها که بنده دعوت شده بودم، در آن ضیافت آقای مهندس خرم هم دعوت بودند. وقتی ایشان را بعد از چند سال در آنجا دیدم خیلی خوشحال شدم و به طرفشان رفتم ایشان هم با آغوش گرم با بنده مصافحه کرده و سوال کردند الان کجا مشغول هستید، عرض کردم من مجددا" برگشتم به دفتر بین الملل وزارتخانه. ایشان لبخندی زدند، و تا پایان مهمانی در خدمتشان بودم. نکته مهم این خاطره، این هست که بنده از مسئولیتم عزل شدم و ایشان هم پستی به بنده ندادند اما نه تنها دلگیر نشدم بلکه به معرفت و اخلاق مداری این مرد بزرگ سر تعظیم فرود آوردم.